Nieuwe sandalen kopen: hier moet je op letten

Wanneer de thermometer richting de 27 graden begint te kruipen, gooi je je dichte schoenen waarschijnlijk het liefst in de kast. Niemand zit dan toch te wachten op sokken en een dikke laag materiaal die alleen maar zweetvoeten veroorzaakt! Liever ga je dan voor teenslippers of sandalen, lekker luchtig en nog comfortabel ook. Kies dan wel voor slippers of sandalen die een beetje lief zijn voor je voeten. Zo voorkom je klachten of kramp en gaan je schoenen (en ook je voeten) langer mee.

Sandalen en slippers kunnen je voeten niet dezelfde ondersteuning bieden als een goed paar schoenen. De zool is vaak dun of gemaakt van rubber en als je zweetvoeten krijgt, wil het nog wel eens gebeuren dat je voet in de sandaal gaat glijden. In een perfecte wereld hebben goede sandalen o.a. een brede neus, een stevige zool en een bandje over de wreef en om je hiel. Dat wil niet zeggen dat je dat leuke paar meteen in de prullenbak moet gooien, maar overweeg misschien eens een stevig paar sandalen aan te schaffen waarmee je kunt afwisselen.

 

Hebben je sandalen een stevige zool?

Sandalen en teenslippers worden vaak gemaakt van goedkopere materialen. Denk maar aan de rubberen teenslippers waarmee je op de camping gaat douchen. Die bieden je voeten weinig tot geen ondersteuning en zijn ook niet geschikt om lange wandelingen op te maken. Veel sandalen en slippers hebben een zool van maar een aantal millimeter dik, terwijl je sneakers of andere schoenen al snel een zool hebben van 1,5 cm of meer.

Probeer in de winkel daarom altijd (voorzichtig) de buigtest. Pak de slipper of sandaal aan beiden uiteinden vast en buig ze zachtjes naar elkaar. Buigt de schoen makkelijk? Dan zal deze sandaal je niet veel ondersteuning kunnen bieden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je deze sandalen beter niet kunt kopen, maar houd in je achterhoofd dat een paar stevige sandalen (die misschien iets minder charmant zijn) tijdens het flaneren of tijdens shopsessies beter zijn voor je voeten. Hoewel die dunne sandaaltjes er leuk uitzien en een prima oefening zijn voor de spieren in je voet, kunnen ze op lange termijn problemen veroorzaken voor o.a. de spieren in je voeten.

 

Hebben ze een brede neus?

Je denkt misschien “ja in een paar teenslippers hebben je tenen toch alle ruimte?”. En dat klopt! In een paar teenslippers hoef je je geen zorgen te maken of je tenen in de verdrukking komen. In een paar sandalen met bandjes rond je tenen is dat toch een ander verhaal. Zodra er gewicht op je tenen komt te staan, gaan ze automatisch iets wijder staan om het gewicht te verdelen. Wanneer de bandjes van je sandalen te strak zitten, kunnen je tenen niet goed bewegen. Dan voelt lopen soms ongemakkelijk. Je krijgt bijvoorbeeld kramp, blaren van de wrijving tegen het bandje of je merkt dat het tijd wordt om je teennagels te knippen als ze in andere tenen gaan prikken. Door sandalen te kiezen met een brede neus of verstelbare bandjes rond de tenen, zorg je ervoor dat je je tenen genoeg ruimte krijgen om vrij te bewegen.

 

En bandjes?

Ken je dat gevoel wanneer je slippers draagt? Het idee dat je slippers van je voeten vallen zodra je je voet optilt tijdens het lopen? Het is ons allemaal wel een keer gebeurd dat we een slipper zijn verloren. Om dat te voorkomen, krommen we onze tenen om ervoor te zorgen dat je slipper netjes aan je voet blijft zitten. Als je dit lange tijd doet, kan het zijn dat je kramp krijgt in je tenen en dat je onbedoeld een hamer- of klauwteen veroorzaakt. Niet meteen schrikken hoor, want dit duurt wel wat langer dan alleen een zomer. Door te kiezen voor een paar sandalen of slippers met bandje over de hiel, zorg je voor een zeker gevoel en hoef je niet zo met je tenen te krommen.

Dus, er is geen reden om gelijk al je slippers en sandalen in de vuilnisbak te gooien. Houd dit in je achterhoofd als je de volgende keer gaat shoppen voor nieuwe sandalen. Dan kun je er de hele zomer van genieten!

Leave a reply