4 vragen | Hamerteen of klauwteen
Af en toe zien we iemand in de behandelstoel met een teen waar hij/zij zich erg voor schaamt. De teen lijkt net een klauw of hij staat een bepaalde kant op gebogen. Dit is meestal een hamerteen of klauwteen. Hamer- of klauwtenen zijn tenen die krom gaan staan door een afwijking in een of meerdere gewrichten. Deze standsafwijking kan gebeuren bij alle tenen behalve de grote teen.
Iedereen kan een hamer- of klauwteen krijgen, al zijn de vrouwen bij deze voetkwaal toch weer sneller de pineut dan mannen. Over het algemeen hebben vooral oudere patiënten wat sneller last van deze voetkwaal en kan de kromme teen pijn veroorzaken.
Wat is nou het verschil tussen een hamerteen en een klauwteen?
We spreken van een hamerteen wanneer 1 van de gewrichten in je teen is beschadigd. Meestal is dit het eerste gewricht in het kootje. Doordat het gewricht richting de grond gebogen is, ontstaat er een teen die als het ware op de grond ‘hamert’, vandaar hamerteen.
Bij een klauwteen zijn allebei de gewrichten in je teen aangedaan, waardoor de teen naar beneden kromt. Hierdoor komt het topje van je teen op de grond.
Hoe herken ik een hamerteen of klauwteen?
Om het allemaal nog een stapje moeilijker te maken zijn de klachten over het algemeen onder te verdelen in twee groepen:
Structureel: De tenen zijn stijf. Dat betekent dat er in de gewrichten van je teen geen beweging mogelijk is en dat lopen bijvoorbeeld pijnlijk kan zijn.
Niet-structureel: Hierbij zijn de tenen nog lekker flexibel en is er beweging in de gewrichten. Hierbij ervaar je minder pijn en heeft de hamer-/klauwteen minder invloed op je dagelijks leven. De scheefstand van de teen kan vooral voor klachten zorgen wanneer je de verkeerde schoenen aanhebt. Als ze bij de tenen te smal zijn, zal dat wrijving tussen de tenen en de schoen gaan veroorzaken. Daardoor ontstaan klachten als likdoorns of hevige eeltvorming. Vooral bij mensen met diabetes of reuma is een klauw- of hamerteen dus een risico.
Hoe kom ik aan zo’n hamerteen?
Een hamerteen of klauwteen kan verschillende oorzaken hebben:
- Artrose
- Diabetes
- Doorgezakte (voor)voeten
- Genetische bepaling
- Hallux Valgus
- Langdurig te kleine schoenen dragen
- Ouderdom
- Reuma
- Verkeerde stand van de voet, zoals een holvoet
Hoe behandel ik mijn tenen?
Wanneer je hamer- of klauwteen geen pijn veroorzaakt, is het niet altijd noodzakelijk om er iets aan te doen. Wanneer je er wel last van krijgt, is het verstandig een afspraak te maken bij een podoloog of een medisch pedicure. In het geval van diabetes wordt het sowieso aangeraden om afwijkende tenen door een professional te laten bekijken.
De podoloog zal je tenen onderzoeken en bekijkt daarbij ook je looppatroon. Wanneer je last hebt van een afwijkende voetstand, dan zal de podoloog passend schoenadvies geven, om er zeker van te zijn dat je voeten genoeg ruimte hebben in goed stevige schoenen. Eventueel zal hij/zij je een set zooltjes aanmeten die de druk op je voeten verlagen en spieren ontlasten.
Een medisch pedicure of de podoloog zal ook kijken naar de teen zelf. Ontstaan er likdoorns of heb je kans dat er eentje zal komen, dan maken ze een orthese voor tussen de tenen. Deze draag je in de schoen en zal de druk en wrijving tussen de tenen verlagen.
Leave a reply
Leave a reply