Eerste hulp bij blaren

Niks zo vervelend dan wanneer je begint te merken dat je schoenen je blaren geven. Misschien zijn het nieuwe schoenen die je aan het inlopen bent, of misschien is het je favoriete paar sportschoenen wat knelt en schuurt (ja, ook dat kan). Hoe dan ook, een blaar kan ontzettend vervelend zijn en ook echt veel pijn doen. Maar als ik er nou een heb, hoe kom ik er dan het beste van af?

 

Wat is een blaar?

De huid bestaat uit verschillende lagen. Bij een blaar ontstaat er in de bovenste laag van je huid een vochtophoping. Vaak ontstaan ze door veel wrijving tussen de voet en de schoen of tussen twee tenen die tegen elkaar aan wrijven. Je huid voelt eerst rood en geïrriteerd aan, maar je schoen uittrekken is natuurlijk ook geen optie. Dus blijf je doorlopen. En dan ontstaat die vochtophoping die na een tijdje best pijnlijk kan worden!

Naast een vochtblaar met helder vocht, die vaak ontstaat bij nieuwe schoenen of bij extra veel wrijving, kan er ook een bloedblaar ontstaan. In dit geval heb je een ‘normale’ vochtblaar, maar zijn de kleine adertjes in je voet of teen beschadigd geraakt en dat bloed moet ergens heen. Dus krijg je een donkerrode of blauwe blaar. Vaak vind je deze op je tenen of onder de voet.

 

Welke soort blaar heb ik?

Over het algemeen herkennen we drie soorten vochtblaren. Ze lijken allemaal hetzelfde, maar de oorzaak ervan is verschillend:

  1. De meest voorkomende blaar is de wrijvingsblaar. Hierboven hebben we hem al omschreven. Deze krijg je bij veel wrijving tussen je huid en je schoenen.
  2. We spreken over een brandblaar wanneer je een tweedegraads brandwond hebt opgelopen en daar blaren op verschijnen. Deze zul je niet snel op je voeten krijgen, maar de kans is dat je hem wel kent.
  3. Wanneer je te dicht langs een brandnetel of berenklauw hebt gelopen en blaasjes hebt, dan spreken we van een contactblaar. Deze blaren ontstaan op de huid wanneer je in contact bent gekomen met een irriterende stof.

 

Hoe behandel ik mijn blaren?

Een blaar behandel je door hem vooral lekker te laten zitten. Als de blaar nog niet kapot is gegaan, dan raden we je sterk aan om er ook lekker van af te blijven. Niet gaan zitten spelen met naalden of nagelscharen om die blaar kapot te knippen. De blaar droogt vanzelf weer in en gaat dan ook minder pijn doen. Door de blaar te laten zitten voorkom je ook het risico op een infectie.

Mocht je een wrijvingsblaar hebben op een plek die je echt stoort of veel pijn doet. Of is de blaar misschien tijdens het lopen al uit zichzelf gebarsten? Dan kun je hem leegmaken en als volgt behandelen:

  1. Ontsmet de huid rondom de blaar goed. Ontsmet eventueel ook de naald als je hebt besloten de blaar toch door te prikken. Er zitten ontelbaar veel bacteriën en schimmels op je voet en het zou zonde zijn als je een infectie krijgt.
  2. Prik de naald recht door je blaar zodat er aan twee kanten gaatjes ontstaan. Zo prik je niet dieper in de huid en kun je de blaar goed leegdrukken.
  3. Neem een tissue of een watje en druk de blaar helemaal leeg. Laat hem daarna even goed drogen. Heb je geen tijd om de blaar te laten drogen? Laat het losse beetje huid zitten en dek de blaar af met een steriel gaasje.

 

Hoe voorkom ik blaren?

Je kunt een vochtblaar voorkomen door preventief te plakken met blarenpleisters. Wanneer je begint te merken dat je schoen niet lekker zit en je huid rood begint te worden, is dat het perfecte moment om een pleister te gaan plakken. Je weet dan precies waar je moet zijn en je beschermt de huid door druk en wrijving af te nemen. Stop dus altijd een pleister of 2 in je tas.

Blaren kun je helaas niet voorkomen. Maar je kunt thuis wel proberen om je schoenen in te lopen of ze een beetje op te rekken. Trek bijvoorbeeld twee dikke sokken over elkaar aan en doe dan je schoen aan. Strik de veters goed en stevig. Ga even staan, loop een rondje en doe de schoen dan weer uit. Zo heb je het materiaal een beetje opgerekt en zal je schoen de volgende keer comfortabeler voelen!

Leave a reply