
Zweetvoeten: dit kun je doen
Nu we dichter bij de zomer komen, wordt de kans stukken groter dat je vaker zweetvoeten hebt. Bij hoge temperaturen is dat natuurlijk niet verrassend, maar ook bij 20 graden kun je dit al merken. De combinatie van dichte schoenen en hoge(re) temperaturen zorgen ervoor dat er zo’n vieze geur uit je schoenen opstijgt wanneer je ze uittrekt. En omdat niet iedereen lekker sandalen aan kan naar zijn/haar werk, hebben we vandaag een aantal tips die je kunnen helpen om die zweetgeur wat te verminderen.
Wat veroorzaakt die zweetlucht?
Eerst even een klein beetje uitleg. Zweetvoeten zijn zo’n voetkwaaltje waar iedereen last van heeft. Sommige mensen hebben niet eens heel warm weer nodig om ‘natte’ sokken te krijgen. In je voeten zitten namelijk zo’n 250.000 zweetklieren die op een gegeven dag zo’n 250 milliliter zweet kunnen produceren! Dat klinkt misschien heftig, maar die penetrante geur komt niet door het zweet zelf. De bacteriën die op je huid en in je schoen leven, die zorgen voor de stank zodra ze in contact komen met water.
Het voelt misschien vervelend, maar zweetvoeten kunnen an sich helemaal geen kwaad. Één nadeel is wel, dat wanneer je regelmatig last hebt van zweetvoeten, de kans groter wordt dat je schimmels gaat ontwikkelen op de huid of in je teennagels. Een schimmel houdt namelijk van een warme, vochtige omgeving, en laat dat nu precies zijn wat zo’n zweetvoet veroorzaakt in je schoen.
Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen aan het krijgen van zweetvoeten (of een hoge productiviteit van je zweetklieren): dichte en slecht ventilerende schoenen of sokken, een warme gesteldheid, en een hele hoge temperatuur. Daarnaast spelen ook overgewicht, menopauze, medicatie en een overactieve schildklier voor een toegenomen zweetproductie.
Hoe kom ik van die geur af?
Schoonhouden
Zonder twijfel: voeten wassen is heel belangrijk. Was ze tijdens het douchen of badderen even door ze met de hand schoon te wrijven. Echt vieze smurrie? Dan mag je natuurlijk altijd even wassen met zeep, maar je voeten hebben dat over het algemeen niet nodig. Kies wel voor antibacteriële zeep in plaats van je favoriete geparfumeerde douchegel om echt alle bacteriën te doden. Vergeet de ruimte tussen je tenen ook niet, zodat je echt alle bacteriën en dode huidcellen verwijdert. Vergeet je voeten achteraf ook niet goed te drogen (ook weer tussen de tenen) en pak nu gelijk de kans om de voeten in te smeren.
Voetenbaden
Wanneer je echt met je voeten in het haar zit, kan het een poging waard zijn om wisselbaden te proberen tegen zweetvoeten. In principe kan dit altijd, maar blijf hiervan weg als je een slechte bloedsomloop en/of diepe kloven hebt.
Bij een wisselbad dip je je voeten om beurten in warm en koud water. Hierbij houd je je voeten 2-3 minuten in een warm bad, waarna je je voeten 2-3 seconden in een koud bad dipt. Het warme bad moet op zijn warmst handwarm voelen en dip niet meer dan 3x in koud water. Zo doe je je spieren en bloedvaten een plezier.
Sokken
Veel sokken zijn gemaakt van synthetische materialen zoals polyester. Dat houdt de productie natuurlijk zo goedkoop mogelijk, maar het nadeel is dat deze plastic stoffen ervoor zorgen dat de huid niet goed kan ademen. Kies liever voor materialen als katoen en/of wol (deze gaan ook nog eens lekker lang mee!) en pak elke dag een schoon paar. Belangrijk is dat je je sokken op hoge temperatuur wast–minstens 60 graden– om alle sporen van bacteriën en zweet te verwijderen.
Schoenen en steunzolen
Sta je op het punt nieuwe schoenen te kopen? Probeer dan te kiezen voor goed ventilerende materialen. Net zoals bij je sokken ventileren synthetische materialen minder goed, waardoor je sneller last krijgt van zweetvoeten. Probeer elke dag een ander paar schoenen te dragen, waardoor ze lekker kunnen luchten. Wanneer je ook steunzolen in je schoenen draagt, haal die dan ook uit je schoenen ‘s avonds zodat zij ook even kunnen luchten. Mooi moment om ze meteen even op slijtage te controleren!
Verder kun je nog proberen:
- Inlegzolen. Er bestaan inlegzolen die vocht absorberen en je voeten dus meer kans geven om te kunnen ademen.
- Voetendeodorant. Deze deo is een speciale, antibacteriële spray die je op je voeten spuit om de ontwikkeling van die zweetgeur te voorkomen.
- Voetencrème. Heb je liever een crème dan een deodorant? Dan bestaat er ook antibacteriële voetcrème die precies hetzelfde werkt. Hij reduceert de onaangename geur en reguleert de zweetproductie.
Heb je dit en meer al geprobeerd, maar blijf je last houden van (ongebruikelijk) zweterige voeten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts of een medisch pedicure. Wellicht is er een andere oorzaak voor jouw zweetvoeten.
Leave a reply
Leave a reply