Zo loop jij je nieuwe schoenen in

Ben jij al head-over-heels verliefd geworden op een nieuw paar schoenen voor de zomer, alleen maar om te merken dat je er meteen blaren van krijgt als je een stukje gaat lopen? Sommige schoenen of sandalen hebben aardig wat uithoudingsvermogen nodig voordat je ze eindeloos kunt dragen. “Wie mooi wil zijn moet pijn lijden”? Helemaal niet! Met een beetje extra liefde, wat tijd en een gezonde dosis doorzettingsvermogen loop jij binnen de kortste keren op wolken!

De ene schoen loopt meteen lekker en andere schoenen voelen zo stijf dat je je voet er bijna niet in kan bewegen! Dat komt door het materiaal waarvan de schoenen gemaakt worden. Duurzame en stevige materialen zoals leer hebben nou eenmaal beweging en aandacht nodig voordat ze lekker soepel zijn. Als je Dr. Martens laarzen hebt (gehad), dan weet je precies waar we het over hebben! Bovendien heeft leer de bijzondere eigenschap dat het zich naar je voeten vormt, dus als jij je schoenen eenmaal goed hebt ingelopen zullen ze perfect om je voeten passen!

Begin langzaam

Als je nieuwe schoenen gaat inlopen, ga dan niet meteen een rondje dierentuin lopen. Dan kom je geheid thuis met blaren en daar wordt niemand blij van, toch? Draag je nieuwste aanwinst in het begin een uurtje binnen of ga er even boodschappen mee doen. Als dat goed gaat dan kun je de draagtijd langzaam gaan opbouwen. Door je schoenen elke keer dat je ze draagt weer wat langer aan te houden geef je je voeten de kans om goed aan de schoenen (en andersom) te wennen . 

 

Dikke sokken

Ja, ik hoor je denken “hoe ga ik mijn sandalen/hakken inlopen met dikke sokken? Mij niet gezien!” Je hoeft er ook helemaal niet mee naar buiten! Doe het lekker thuis, niemand die je ziet! Draag je nieuwe aanwist eens aan met een dik paar sokken of trek een aantal paar sokken over elkaar aan voordat je je schoenen aantrekt. Hierdoor zijn je voeten wat groter en rek je de schoen een beetje op. Het zal wat oncomfortabel voelen, dus niet te snel opgeven! Een extra bonus als je dit ‘s avonds doet, want dan zijn je voeten toch al een beetje gezwollen van de hele dag lopen. Door de schoen op te rekken, hebben je voeten de volgende keer iets meer ruimte en zullen de schoenen wat comfortabeler zijn. 

 

Vochtige sokken

Iedereen die niet houdt van het gevoel van natte sokken kan deze tip misschien beter overslaan. Natte sokken kunnen je helpen jouw leren schoenen te versoepelen! Maak je sokken ‘s ochtends vochtig (dus niet zo nat dat je het water er nog uit kan wringen) en trek je schoenen aan. Het vocht dat tijdens het lopen vrijkomt maakt het leer soepeler en helpt de schoen naar je voeten te vormen.

 

Natte kranten

Deze tip is zo bekend dat we het een klassieker kunnen noemen: stop natte kranten in de neus van je schoenen. Weer niet zo nat dat het water er nog uitloopt, maar liever vochtig. Prop ze goed en strak in de neus van je schoen en laat dit een nachtje staan. Als je ‘s ochtends de krant eruit haalt en je schoenen weer aantrekt is het leer nog vochtig en vormt de schoen, net zoals bij de natte sokken, makkelijker naar je voeten.

 

Let wel op dat de inkt van de krant ook nat wordt en in het materiaal van je schoen kan trekken. Dit kan verkleuringen veroorzaken! Zeker bij lichte schoenen met dun materiaal zoals canvas gebeurt dit al snel.

 

Schoenen föhnen

Het klinkt een beetje alsof we je met deze tips in het ootje proberen te nemen, maar geloof ons maar, dit werkt! Naast vocht kan ook warmte helpen om je schoenen te versoepelen. Draag weer een dik paar sokken in je schoenen en zet dan de warme föhn op de plekken waar het knelt. De warmte zal de schoen wat versoepelen en meer naar je voeten vormen. Houd na het föhnen je schoenen nog even aan tot ze zijn afgekoeld, anders heb je net al die moeite voor niets gedaan.

 

Schoenspanners

De meeste mensen zullen schoenspanners kennen als die handige dingen die je schoenen of laarzen netjes houden in de kast, maar wist je dat ze ook kunnen helpen om je schoenen een beetje op te rekken? Er zijn verschillende soorten en maten spanners, die weer voor verschillende soorten schoenen geschikt zijn. Maar ze komen ook met verschillende functies. Sommige spanners rekken je schoen alleen in de lengte op en sommige alleen in de breedte en sommige in allebei. Als je voor deze methode kiest, let dan goed op de soort schoenspanner die je aanschaft!

 

De vriezer

Nog zo’n klassieke tip: zet je schoenen in de vriezer. Vul een zakje water (het liefst eentje zonder gaatjes) met water en stop deze in je schoenen. Wanneer je je paar zo in de vriezer zet, zal het water bevriezen en uitzetten, waardoor de schoen wordt opgerekt. Dit is echter geen wondermiddel en het is verstandig om altijd een paar blarenpleisters bij te hebben voor het geval dat.

Mochten al deze tips toch niet helpen, ga dan eens met je schoenen langs een schoenmaker. Hij heeft professionele methoden om je schoenen op te rekken en daar kun je ook meteen aangeven wat de meest oncomfortabele plekken zijn. 

En ben je dan klaar met uitrekken en uitlopen, is het altijd verstandig om voor de zekerheid nog wat blarenpleisters mee te nemen. Better safe than sorry!

Leave a reply