Op de goede manier teennagels knippen

Als je klein bent leer je hoe je veters moet strikken, hoe je tanden moet poetsen en dat je eens in de zoveel weken naar de kapper moet. Maar je leert eigenlijk niet hoe je je teennagels moet knippen.

Het knippen van teennagels kan in veel gevallen voor discussie zorgen. De ene partij zegt dat je ze rond moet knippen. De volgende partij zegt juist dat zo kort mogelijk knippen goed is. En weer een andere groep mensen zegt dat je je nagels zo lang mogelijk moet laten. Door al die verschillende meningen zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe moet je ze nu knippen?! 

Laten we beginnen met de (te) lange nagels. Daar is vaak nog de meeste discussie over. Veel mensen vinden lange nagels niet lekker zitten in hun schoenen, de nagels gaan in andere tenen prikken en volgens sommige mensen scheur je met je lange teennagels zelfs gaten in je beddengoed! Lange nagels zullen pedicures je daarom niet aanraden.

Een te korte nagel is eigenlijk ook weer niet goed. Als je ze té kort knipt, knip je ze misschien te ver en dan vergroot je de kans op voetproblemen in de toekomst. Een handige vuistregel bij het knippen van je teennagels is daarom om te proberen een klein stukje van het ‘witte randje’ van je nagel te laten zitten. Gebruik daarbij ook een goede nagelknipper of nageltang (en niet eentje die je bij de Primark hebt gekocht). Een goede nagelknipper is het halve werk! Maar het hoeft niet duur te zijn. Een stevige knipper van de Etos is bijvoorbeeld best bestand tegen wat dikkere nagels.

Knip de hoeken van de nagels ook nooit weg, want hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Het gevolg hiervan kan zijn:

  • Ingroeiende teennagel
  • Een ontsteking
  • Een schimmelinfectie

Knip je teennagels mooi recht af — dus niet met zwalkende hoekjes. Volg de vorm van je teen. Mocht je het nodig vinden om de hoekjes bij te werken, gebruik dan een vijl en werk ze een beetje bij.  Maar probeer toch altijd een klein randje van je witte nagel te laten zitten, zo knip je je nagels op de goede manier.

Tenslotte nog een truc van de pedicure:

De potlood truc: Houd je voet recht (zoals je op de grond zou staan) of zet je voet op de grond en leg het potlood tegen het topje van je teen en de teennagel. Wijst het potlood nu recht naar je toe? Dan zijn je nagels te kort. Wijst het potlood recht naar boven? Dan heb je je nagels netjes geknipt en zijn ze lang genoeg. Wijst het potlood juist van je af? Dan wordt het tijd om naar de pedicure te gaan, want je nagels zijn nu te lang!

Leave a reply