Zo kies je de beste nieuwe schoenen!

We gaan vandaag eens iets dieper in op de schoen, want als je schoen niet goed bij je voeten past, kun je zo ineens ergens last van krijgen (likdoorns, hielkloven etc.). En het zou zo zonde zijn als je net een mooi paar hebt gekocht wat dan toch in de kast blijft staan verstoffen! Om dit allemaal te voorkomen, geven we je vandaag een aantal handige tips waar je aan kunt denken als je weer nieuwe schoenen gaat kopen.

 

Ga aan het eind van de dag schoenen kopen

Ja het klinkt misschien wat gek, maar aan het eind van de dag is de ideale tijd om nieuwe schoenen te kopen. Niet omdat het dan in de winkel lekker rustig is, maar omdat jij dan precies het meest comfortabele paar kan uitkiezen! Je voeten dragen je de hele dag en aan het eind van de middag zijn ze dus een beetje opgezwollen. Door precies op dat moment nieuwe schoenen te passen, weet je zeker dat de schoenen niet zulle knellen en je ze de hele dag kan dragen!

Dit geldt ook als je online nieuwe schoenen hebt gekocht. Pas ze bij voorkeur aan het eind van de middag of na een lange werkdag. Zo weet je zeker dat die nieuwe schoenen écht bij je passen!

 

Koop niet zomaar ‘jouw’ maat

Als je maat 40 hebt, dan wil dat helaas niet zeggen dat elke schoen van maat 40 jou zal passen. Schoenmerken wijken, net zoals kledingmerken, soms af van de ‘standaard’ maat. Als je wel eens op Zalando shopt, dan ken je de melding wel: “We raden je aan een maatje groter te bestellen”. Dat wil dan dus zeggen dat dat merk een andere maatvoering handhaaft. Pas daarom nieuwe schoenen toch even, tenzij je echt zeker weet dat het met dit merk wel snor zit. Zo voorkom je blaren en pijntjes!

 

Pas altijd beide schoenen en loop een rondje

Moest jij van je moeder ook altijd een rondje lopen in de schoenwinkel? Liepen die schoenen wel echt lekker? Wanneer je nu nieuwe schoenen gaat kopen is het handig om ook weer zo’n testrondje te lopen. Wanneer je staat zijn je voeten net iets groter dan wanneer je zit. Door het gewicht wat op je voeten rust, zetten je voeten een beetje uit en zullen de schoenen anders passen dan wanneer je ze alleen zittend aangepast hebt. 

En bij het lopen van het rondje merk je meteen of je schoen lekker loopt. Schuurt de schoen ergens? Moet je toch een maatje groter passen omdat deze een beetje knelt? Ja, mama had het vroeger echt bij het rechte eind!

 

Zorg ervoor dat je tenen de ruimte hebben

Zo’n tip hebben we eerder ook al eens gedeeld, maar het is echt waar! Als je je tenen niet genoeg ruimte geeft in je schoenen, ga je misschien op ze lopen of merk je zomaar ineens dat je toch je nagels had moeten knippen.

Een goede schoen is iets groter dan je voet. Door het lopen beweegt je voet in de schoen, dus geef je tenen genoeg ruimte. Wiebel ze een beetje in je schoen of duw (net zoals mama vroeger) even op de teen wanneer je de schoenen aanhebt. Wanneer de schoenen niet knellen bij de tenen en je ze een beetje kunt wiebelen, zit het daar in elk geval goed. 

 

Let op de hielversteviging

De ideale schoen heeft een lekker stevige hiel, zodat je voet ondersteund wordt en op zijn plaats wordt gehouden tijdens het lopen. Probeer de hiel van je schoen maar eens in te drukken met je duim. Als dit niet lukt, heb je een goede, stevige hiel te pakken! Let er wel op dat je tijdens het lopen niet óp deze versteviging loopt, want dat kan problemen als hielkloven veroorzaken. Dit gaat dus mooi samen met het goed passen van je schoenen.

 

Natuurlijk is dit met een aantal schoenen anders. Denk maar aan sandalen, slippers en sommige soorten sneakers. In de meeste gevallen geven zelfs sandalen je hielen wat steun. Zolang de schoen netjes om de hiel zit, is er een mate van ondersteuning. Teenslippers hebben dus helemaal geen steun, maar die dragen we gelukkig niet heel vaak.

Leave a reply