Zo kies je de beste hardloopschoenen

De vakanties zijn allemaal weer afgelopen en dan heb je misschien zin om het sporten weer op te pakken. Heb jij ook je hardloopschoenen van voor de vakantie weer afgestoft? Of misschien is het al langer geleden dat je hebt hardgelopen. Weet dat als je besluit te gaan sporten je schoeisel minstens zo belangrijk is als je motivatie!

Het kiezen van goede sportschoenen ligt natuurlijk heel erg aan de sport die je gaat doen. Je draagt immers geen voetbalschoenen als je gaat hardlopen! Vandaag zetten we alvast een stap in de goede richting door je te helpen de juiste soort hardloopschoenen te kiezen. We zullen je alvast meegeven: die goedkope gympen van de Primark? Die kun je beter laten staan.

 

De juiste hardloopschoenen voor jouw situatie

Er zijn een hoop verschillende hardloopschoenen en dat betekent dus dat er altijd wel een paar is dat bij jou en je voeten past. Voordat je enthousiast naar de winkel rent om een mooi paar aan te schaffen, is het aan te raden na te denken over:

  • Waar ga je lopen? 

In het bos, het park, gewoon op de verharde weg?

  • Hoe ver ga je lopen? 

Een klein rondje door het park? Of een lange ronde door de stad?

  • Ben je al een ervaren hardloper of begin je pas net? 

 

We pakken er een voorbeeld bij: Laten we ervan uitgaan dat je gaat hardlopen op verharde wegen. Daarna zullen we zeggen dat we een onervaren loper zijn en dat onze rondjes dus nog niet heel lang zijn. Een rondje door het park of onze eigen buurt is dan echt voldoende. Een comfortabele schoen met goede schokabsorptie is in dit geval de beste schoen voor ons.

 

Vergeet de schokabsorptie niet!

Vooral die schokabsorptie is erg belangrijk. Tijdens het hardlopen geef je je lichaam een behoorlijke klap met elke stap die je zet. Die schokabsorptie in je schoenen zorgt ervoor dat de klappen worden opgevangen en dat het hardlopen minder agressief is voor je knieën en heupen. 

Over het algemeen gaan hardloopschoenen zo’n 600-800 kilometer mee. Daarna vermindert de schokdemping door onder andere slijtage. Heb je dus nog schoenen van vorig jaar liggen die je in het begin van het jaar enthousiast gebruikt hebt? Dan is het misschien beter om nieuwe schoenen te kopen.

 

De juiste maat is belangrijk

De beste hardloopschoen sluit goed aan op je schoenen. Je moet genoeg ruimte hebben bij de tenen om eventuele verschuivingen in de schoen op te vangen en bovenal moet je schoenen comfortabel zijn. Tijdens het hardlopen worden je voeten warm, waardoor ze een beetje opzwellen. Het is daarom aan te raden om hardloopschoenen te kopen die 1 of zelfs 2 maten te groot zijn. Kies je kleinere schoenen, dan beschadig je tijdens het lopen wellicht je tenen en je nagels. Zo ontstaat iets wat wij een trauma noemen. Je nagels zijn daardoor vatbaarder voor problemen als ingroeien en zelfs schimmels. 

Wanneer je naar de winkel gaat kun je als vuistregel aanhouden dat je bij de ideale maat ongeveer 1 vinger tussen je voet en de hak van de schoen past wanneer je voet helemaal naar voren is geschoven. Maar weet je het allemaal niet meer (en dat kunnen we ons best voorstellen), vraag dan hulp aan de medewerkers bij winkels als RunnersWorld of Decathlon. Die kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste schoen.

 

Inlegzolen kunnen extra comfort bieden

Het kan goed zijn dat je naast je hardloopschoenen graag een extra inlegzooltje in je schoenen wilt hebben. Het fijne aan hardloopschoenen is dat ze vaak een inlegzool hebben die je makkelijk zelf kunt vervangen met zooltjes die voor jou goed werken. Het vervangen van het ‘standaard’ zooltje in je hardloopschoenen kan je op basis van jouw voettype, looppatroon of bestaande blessures helpen het hardlopen langer vol te houden. 

Leave a reply