
Wintervoeten: zo herken je ze
Het lijkt soms net lente buiten, maar helaas moeten we nog even door de kou heen. In de praktijk zien we toch nog regelmatig mensen met wintertenen of wintervoeten. Niet heel gek nu de gevoelstemperatuur ‘s ochtends ver onder het minpunt ligt. Wanneer je snel last hebt van koude voeten, loop je ook sneller de kans om wintervoeten te krijgen. Dat wil dus zeggen dat vrouwen–helaas–meer kans hebben om wintertenen of wintervoeten te ontwikkelen, maar ook mannen kunnen last krijgen van dit voetkwaaltje. Het kan pijnlijk zijn, of misschien heb je er helemaal geen last van. Hoe dan ook, je zal er de hele winter last van hebben.
Wat zijn wintervoeten?
Wintervoeten of wintertenen ontstaan wanneer het buiten echt lekker koud gaat worden — de eerste klachten ontstaan wanneer de gevoelstemperatuur onder 15 graden komt. Je voeten gaan reageren op de kou en vooral als je wat minder vet op je botten hebt of altijd al koude voeten hebt, ben je vatbaarder voor wintervoeten. Je krijgt misschien kleine blaasjes op of rond je tenen en alles begint onder je sokken te jeuken.
Dit voetkwaaltje ontstaat wanneer de gevoelstemperatuur zakt onder de 15 graden celsius en de klachten zullen toenemen naar mate de temperatuur verder zakt. De huid gaat namelijk reageren op de kou. Vooral als je wat minder vet op je botten hebt of altijd al last hebt van koude voeten, heb je meer kans om wintertenen/wintervoeten te ontwikkelen. Herkenbaar zijn de volgende klachten:
- Een branderig gevoel of onverhelpbare jeuk aan de tenen. Sommige mensen kunnen zelfs pijn ervaren.
- Roodblauwe of paarsblauwe plekken op de voet of tenen.
- Lichte zwelling
- In sommige gevallen ontstaan er ook blaasjes of wondjes door beschadiging van de huid.
Hoe kom ik aan wintervoeten?
We kunnen helaas niet precies zeggen waar wintervoeten en wintertenen vandaan komen. Een precieze oorzaak is namelijk nog niet vastgesteld. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat een slechte doorbloeding o.a. boosdoener kan zijn in koudere periodes. Ook wanneer je je voeten niet voldoende beschermt tegen de kou (denk aan te dunne sokken of stiekem toch snel op blote voeten naar buiten), bestaat de kans dat je wintervoeten ontwikkeld. Wat we vaak zien is dat ook mensen die vaak lange periodes zitten, klachten krijgen.
Hoe kom ik van dit kwaaltje af?
In principe komt het dus neer op jezelf goed warm houden. Ga lekker wandelen om je doorbloeding een boost te geven. 10 minuutjes kan al genoeg zijn om je hart lekker aan het werk te zetten. Als je dan eenmaal thuis bent, trek dan lekker je pantoffels aan (wij adviseren hier over onze favoriete merken!), pak er een kleedje bij of gebruik zelfs een elektrische deken of een kruik om je voeten lekker warm te houden. Verminderd gevoel in je voeten? Pas dan op met kruiken en elektrische dekens. Je voelt immers niet meer wanneer je voeten té lang tegen de kruik aan liggen. Voetbadjes mogen, maar houd 10 minuten in warm (dus niet heet) water aan. Langer dan dat en de huid wordt week, waardoor je weer andere voetkwaaltjes kunt veroorzaken.
Het goede nieuws is dat vrijwel alle klachten verdwijnen zodra de gevoelstemperatuur gaat stijgen. Het vervelende aan wintervoeten is dat alle klachten vrijwel hetzelfde zijn, maar dat iedereen ze anders ervaart. Wat bij mevrouw A pijn kan doen, daar heb jij misschien helemaal geen last van. Probeer je voeten dus warm te houden, ga lekker een frisse neus halen buiten en probeer vol te houden.
Zie je het echt niet zitten om tot de lente te wachten? Dan kun je natuurlijk de huisarts bellen voor een afspraak.
Leave a reply
Leave a reply