Wintervoeten: zo bereid je je goed voor
We denken er liever nog even niet aan, maar nu de temperaturen weer dalen en het vaker begint te regenen, krijgen we te maken met een seizoensgebonden voetkwaal: Wintervoeten. Wintervoeten of wintertenen is zo’n kwaaltje wat je alleen kunt proberen te voorkomen, want genezen kan niet tot de temperaturen weer stijgen.
Even een kleine opfrisser: Wintervoeten of wintertenen treden op wanneer de buiten- (of binnen)temperatuur zakt tot 15 graden Celsius of lager. Je voeten reageren op deze relatieve ‘kou’, waardoor kleine blaasjes op of rond je tenen ontstaan. Ook kan het zijn dat je tenen wat zwellen en dat je last krijgt van jeuk. Tot op heden is er nog geen duidelijke reden gevonden waardoor sommige mensen wel of niet last krijgen van wintervoeten, maar er lijkt een overeenkomst te zijn bij de volgende mogelijke oorzaken:
- mensen met een slechte doorbloeding;
- mensen die medicatie slikken;
- mensen die wat minder vet op de botten hebben en dus vaak sneller koud krijgen.
In principe kunnen wintervoeten geen kwaad, maar het kan wel als vervelend ervaren worden. Vooral als je die jeuk een aantal maanden moet ervaren, dan kunnen we het ons goed voorstellen dat je er graag vanaf wilt. We geven je graag een aantal tips die kunnen helpen de klachten te verlichten.
Houd je voeten goed warm
Een inkoppertje natuurlijk. We hebben het hier vaker over een goed paar wollen sokken of pantoffels, maar die kunnen écht helpen om je klachten te verminderen. Omdat je je voeten lekker warm houdt, zullen ze minder snel last hebben van die kouslag die ervaren wordt als de temperaturen buiten gaan zakken. En omdat je voeten die kou minder snel gaan voelen, kun jij langer door zonder blaasjes of jeuk. Houd je niet zo van pantoffels? Dikke sokken, kleedjes of zelfs een kruik bij je voeten kunnen ook ontzettend helpen!
Blijf bewegen
Deze tip is vooral belangrijk voor de mensen die naast de wintervoeten ook last hebben van een slechte doorbloeding. Beweging is belangrijk om je hart goed te laten pompen en het bloed te doen stromen. Dat merk je bijvoorbeeld al als je een wandeling op tempo maakt en warme handen en voeten krijgt. Dat betekent dat je hart lekker aan het werk is!
Heb je dus last van wintervoeten, ga dan bijvoorbeeld lekker wandelen of ga richting de sportschool. Door lekker te bewegen geef je jezelf lekker wat frisse lucht en verwarm je je voeten tegelijkertijd!
Een extra meegenomen tip is om lekkere wandelschoenen aan te schaffen als je vaak gaat wandelen. Die houden je voeten vaak warmer dan een lekker paar sneakers. Geen behoefte aan wandelschoenen? Draag dan wollen sokken!
Neem voorzorgsmaatregelen
Zie je op het weerbericht dat het koud gaat worden en weet je dat je erop uit moet? Zorg dan voor een lekker warm paar sokken (en eventueel een tweede paar in je tas), zet je pantoffels alvast klaar bij de deur voor als je thuiskomt en neem voor onderweg een warme drank mee. Het warme drinken zal je voeten niet één twee drie ontdooien, maar het zorgt er wel voor dat de temperatuur van je gehele lichaam lekker warm blijft. Werk je op een casual kantoor? Neem dan je sloffen lekker mee naar je werk!
Toch klachten door wintervoeten?
Heb je toch klachten gekregen door de kou? Ai, vervelend! Helaas bestaat er geen wondermiddeltje dat we kunnen voorschrijven. En er valt ook niet te voorspellen wie er last gaat krijgen van wintervoeten. De enige soelaas die we kunnen bieden is dat de klachten kunnen verminderen door je voeten lekker warm te houden. Probeer in de herfst en winter dus lekker gebruik te maken van kleedjes en dikke sokken om je voeten warm te houden.
Wat je in elk geval niet moet doen, is de blaasjes kapot prikken. Die blaasjes zijn een mooie kweekgrond voor schimmels en dat wil je er echt niet bijhebben. Vermijd ook voetbadjes als je daar regelmatig gebruik van maakt. Dat temperatuurverschil tussen het water en de omgeving kan je ook weer symptomen geven of ze juist verergeren. Vraag eventueel nog advies aan je eigen pedicure en houd vol, het is zo weer lente!
Leave a reply
Leave a reply