Voetzorg tijdens chemotherapie

In Nederland zijn een goed aantal medische pedicures geschoold om de voeten van chemo-patiënten te behandelen, waaronder onze Mary! Wanneer je chemotherapie ondergaat is het belangrijk om ook je voeten goed te blijven behandelen. Chemotherapie onderdrukt namelijk niet alleen de deling van kankercellen, maar heeft ook een negatief effect op de zenuwen, huid en nagels. 

Doordat je lichaam al zoveel te verduren heeft tijdens de behandeling, krijgen ook alle gezonde cellen in je lichaam een behoorlijke klap. Dat betekent helaas dat je lichaam soms problemen en klachten gaat ontwikkelen die misschien helemaal niets met de kankerbehandeling te maken hebben. Om aanzienlijke voetklachten te voorkomen, is het verstandig om met je behandelaar te overleggen wanneer het veilig is om de pedicure te bezoeken.

De meest voorkomende voetklachten bij chemotherapie

  • Nagelproblemen, zoals splijten, afbrokkelen, loslaten, verkleuren of infecties
  • Huidproblemen, zoals verkleuring, droge huid, gevoelig worden voor zonlicht, eelt en kloven
  • Hand-voetsyndroom: jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid, zwelling, blaren en infecties
  • Zenuwproblemen (neuropathie), zoals gevoelloosheid, tintelingen, doof gevoel, pijn in handen en voeten, functievermindering, verstoring van koude- en warmtegevoel, krachtverlies, spier- en gewrichtspijn

Hieronder lichten we een aantal vragen toe die je zou kunnen hebben als je oncologische voetzorg nodig hebt.

 

Waarom ga ik naar een medisch pedicure?

Een medisch voetverzorger met een specialisatie in oncologische zorg kent de bijwerkingen van chemotherapie en weet de symptomen van ontstane voetproblemen te herkennen. Zij weten hoe ze de voeten moeten verzorgen, maar weten ook wanneer het beter is voor jou als patiënt om van je voeten af te blijven. Je huid en nagels worden namelijk erg kwetsbaar en soms kan een behandeling meer problemen veroorzaken dan dat we die wegnemen. De bevindingen die de geschoolde pedicure vindt, zal zij daarna terugkoppelen aan uw behandelaar.

 

Maar kan ik dan niet naar een gewone medisch pedicure?

Het is beter om dit niet te doen. Een medisch pedicure is niet standaard getraind in het herkennen van de oncologische voet en daardoor zal zij de behandeling wellicht anders uitvoeren dan dat voor jou handig is. Stel zij gaat rustig je nagels uitdunnen en ze snijdt wat eelt weg, wat later een infectie veroorzaakt die je hele lichaam platlegt. Dat willen we liever niet.

 

Mijn voeten voelen heel rot nu ik met chemotherapie ben begonnen, kan de medisch pedicure helpen?

Chemotherapie kan een rotgevoel veroorzaken. Doordat je zenuwen beschadigd raken, kun je sommige dingen misschien minder goed verdragen of voelen je voeten heel dof aan. Dit gevoel heet neuropathie en komt vaak voor bij chemotherapie. Helaas is het niet te genezen, maar wellicht kan je medisch pedicure helpen de klachten wat te verminderen.

Neuropathische klachten:

  • Doofheid en/of tintelingen in je voet 
  • Het gevoel hebben dat je op watten loopt
  • Brandende pijn
  • Onzeker looppatroon en evenwichtsverlies
  • Het gevoel van je dekbed op je voeten ondraaglijk vinden
  • Het gevoel hebben dat je sok constant dubbelgeslagen zit

 

Kan ik zelf iets doen om mijn voetklachten tijdens de chemo te voorkomen?

Inspecteer dagelijks je voeten en houd eventuele veranderingen goed in de gaten. Let daarbij goed op roodheid, blaren, wondjes, likdoorns, eeltranden en extra warme plekken. Ook kan het zijn dat de vorm van je voet verandert. Kun je het zelf niet goed zien, vraag dan iemand in je omgeving of ze alles dagelijks willen controleren.

 

Draag stevige, het liefst platte schoenen die goed passen. Goed passende schoenen kunnen al een deel van de opkomende voetklachten voorkomen.

 

Wanneer je weinig gevoel hebt in je voeten is het beter om niet op blote voeten te lopen. Je merkt het niet wanneer je je tenen stoot of wanneer je ergens in gaat staan. Zo kunnen wondjes ontstaan. Loop het liefst op stevige sloffen met een voering van wol om ook je voeten lekker warm te houden.

 

Maak een afspraak bij de geschoolde medisch pedicure. Het is het verstandigst dit te doen nog voordat je aan de chemo of bestraling moet beginnen. Je voeten moeten redelijk gezond zijn als de oncologische behandeling begint.

 

Heb ik een verwijzing nodig om een afspraak te maken?

Wanneer je behandelend team toestemming geeft, kan de voetzorg beginnen. Word je nu al behandeld voor kanker en wil je naar de medisch pedicure? Dan is het belangrijk dat je groen licht krijgt van je arts of verpleegkundige. Het moet veilig zijn om je voeten te behandelen om eventuele grotere problemen te voorkomen.

 

Vraag aan je behandelend arts of verpleegkundige of er een oncologisch geschoolde pedicure in de buurt zit of maak zelf een afspraak als je al iemand hebt gevonden.

 

Leave a reply