Voettips die niet werken

Wij pedicures zijn er om mensen te helpen. De meeste mensen bij ons in de stoel zitten daar omdat ze last hebben van een klacht zoals constant ingroeiende nagels of hielkloven. Ook zien we veel mensen die echt baat hebben bij medische zorg, zoals mensen met diabetes of kankerpatiënten die extra voorzichtige voetzorg nodig hebben. Nu kunnen wij ons best voorstellen dat wanneer je tussen afspraken zit en last krijgt van bijvoorbeeld een likdoorn, dat je daar zelf iets aan wil doen. Maar de voettips die online staan, zijn niet altijd even goed aan te raden. Daarom geven we vandaag een klein overzicht met de ‘doe het zelf’-remedies die we in de praktijk soms wel eens horen.

Likdoornpleisters met salicylzuur

Wanneer je bij de pedicure komt, weet je dat likdoornpleisters echt geen boosdoener zijn. We gebruiken ze zelf ook regelmatig en raden ze soms aan in onze praktijk. Maar wanneer je bij ons komt met een verzwakte gezondheid door o.a. reuma, of een chronische ziekte, dan kan een likdoornpleister met salicylzuur meer schade aanrichten dan je voor ogen hebt. Plak je de pleister goed, dan heb je nergens last van. Maar wanneer de pleister verkeerd op de likdoorn wordt geplakt, kunnen er blaren en wondjes ontstaan en dan gaat het salicylzuur in de gezonde huid bijten. De huid raakt daardoor beschadigd en de vele bacteriën die op je voet leven kunnen een infectie veroorzaken.

Wanneer je likdoornpleisters wil gaan gebruiken bij een verzwakte gezondheid, is het raadzaam om te controleren of dat zuur erin zit. Weet je het niet zeker? Dan is het verstandiger om de pleisters mee te nemen naar je pedicureafspraak. Zij kunnen de pleister dan voor je nakijken en opplakken. Of ze raden je juist af van het gebruik van de pleisters en geven je een andere tip voor je likdoorns.

Voettips van Oma weet raad

De website omaweetraad.nl is een geweldige bron van informatie en huis- tuin- en keukentips, zo ook voor voetkwaaltjes. En hoewel deze tips ongetwijfeld hebben gewerkt voor de auteur van de tip, is het niet raadzaam om de tips klakkeloos over te nemen. Voetbaden met azijn of soda van 30 minuten tot een uur, dat is vragen om problemen. Azijn en soda tasten je nagels aan en bieden de schimmels die op je voeten leven juist een schitterende leefomgeving. Slapen met knoflook of Vics op je nagels doet vrijwel niks. In veel gevallen is de schimmel al dood en is de nagel al bezig met uitgroeien. We lezen ook vaak dat je nagel zo kort mogelijk terugknippen heeft geholpen bij het verwijderen van een schimmel. En hoewel dat kan kloppen, kan je nagel ook stoppen met groeien, of compleet scheef groeien waardoor je last gaat krijgen van constant ingroeiende teennagels.

Heb je alle middeltjes bij de drogist al geprobeerd en ben je ten einde raad? Maak dan een afspraak bij de huisarts of pedicure. Geef aan waar je last van hebt en wat je zelf al hebt geprobeerd om van je kwaaltjes af te komen. Het kan namelijk zijn dat er een onderliggende reden is waardoor jouw schimmelnagel bijvoorbeeld hardnekkiger is dan bij andere mensen. Verwacht ook zeker niet om op korte termijn van al je klachten af te zijn. Het uitgroeien van nagels of het genezen van hielkloven kan een langdurig proces zijn. Een nieuwe nagel kan zo’n 6 maanden tot een jaar doen over opnieuw aangroeien.

Maizena tegen hielkloven

Een klant van ons kwam hier ooit mee (en nu willen we hem natuurlijk niet publiekelijk aan de schandpaal nagelen, maar we stonden hier zo van te kijken!). Hij kwam van zijn voetkloven af door er voor het slapengaan maizena over te strooien. Dan gingen daar sokken overheen en was ze de volgende ochtend van haar hielkloven af! Hoewel dit klinkt als een absoluut wondermiddel is het toch verstandiger om je voeten elke avond te verwennen met een lekkere dikke laag vette crème of bij uitstek Vaseline. Hielkloven ontstaan door een droge en vaak beschadigde huid, wat vaak ontstaat door veel op blote voeten lopen of een verkeerd looppatroon wanneer je je schoenen draagt. Dat is helaas niet iets wat voettips met maizena zomaar kunnen genezen.

Ducttape tegen likdoorns

Ducttape wordt online tussen de voettips vaak aangedragen als een wondermiddeltje tegen likdoorns en eksterogen omdat er zogezegd een stofje in zou zitten dat deze kwaaltjes zou kunnen behandelen. Hoewel het waar is dat ducttape kan helpen om de druk op bepaalde punten van je voet te verlagen (die druk is ook daadwerkelijk de oorzaak van likdoorns en eksterogen), bevat de tape helaas geen magisch stofje waardoor deze voetkwaaltjes verdwijnen. Het intapen kan zeker helpen bij klachten, maar het ligt niet aan de ducttape dat je van je klachten af bent. Wil je het tapen echt proberen? Pak dan medische tape of sporttape. Dit werkt in principe hetzelfde, maar deze tape kan ademen waardoor bacteriën niet ophopen.

Leave a reply