Even onspannen, heerlijk toch een voetmassage. Je voeten eerst met een ontspannen pedicurebehandeling en even laten bijkomen. Daarna de massage. Kneden, drukken, wrijven…. Je voekt je lichaam ontspannen en je geest komt tot rust. Maar zo een massage doet echt zo veel meer voor je lichaam

Wat is een voetmassage nu precies?

Je voeten hebben behoorlijk wat te verduren. Ze brengen je tenslotte overal waar je naartoe wilt. Je legt er heel wat kilometers mee af. Joggend, slenterend, lopend, staand enz. Aan het eind van de dag kunnen ze daardoor behoorlijk moe aanvoelen en ook zijn. Maar, misschien voel je ook daadwerkelijk pijn. Onder je voet of elders in je lichaam: je hoofd, je rug, buik. Misschien kamp je met allerlei emoties. Boosheid, stress, verdriet, angst et cetera. Die zetten zich immers ongemerkt vast in je lichaam. Weet je dat een voetmassage dan kan helpen om de pijn te verlichten en/of je weer prettiger in je vel te voelen? Want, volgens oosterse geneeswijzen vetellen je voeten wat er in je lichaam en geest omgaat. Wist je dat je rechtervoet je rationele kant weergeeft en je linkervoet je emotionele kant?

De heilzame effecten van voetmassages
Een massage van de voeten is geschikt voor iedereen en heeft, zoals aangegeven, een positief effect op diverse lichamelijke en geestelijke klachten. Overigens is een dergelijke massage nooit bedoeld als vervanging van de reguliere geneeskunst. Bijgaand een aantal positieve effecten van zo’n massage, zoals:

Ontspant en ontstresst
Ongeacht wat voor soort massage je ondergaat. Je lichaam reageert erop. Want, gespannen spieren relaxen dan meteen. Dus weg met die knopen in je spieren. Daarbij werkt het ook positief voor je geest. Je focust je op je lichaam. Daarom is een massage een prima remedie tegen stress stilt pijn
Dat heb je vast zelf wel eens ervaren. Je stoot je en automatisch wrijf je over de pijnlijke plek. En? …na enige tijd vermindert de pijn. Nou, eenzelfde werking heeft ook een voetmassage. Door op een drukpunt te massereb, kan de energie weer gaan stromen en vermindert de pijn waardoor je je beter voelt.

Boost je afweer
De afgelopen jaren blijkt uit allerlei onderzoeken dat massages bijdragen aan een betere werking van je immuunsysteem. Zo is ontdekt dat het aantal witte bloedcellen toeneemt en dat betekent dat er – zeg maar – meer ‘mannetjes’ zijn om interne ziekteverwekkers te bestrijden.

Verbetert de doorbloeding
Door de voetmassage worden blokkades opgeheven en kan de energie weer vrijelijk door je lichaam stromen. Hierdoor kan het zich beter van afvalstoffen ontdoen. Dat zorgt vervolgens voor een betere stofwisseling waardoor je je weer fijner voelt en er eveneens een stuk beter uit gaat zien.

Bevordert je nachtrust
Wanneer je lichamelijk en geestelijk ontspannen bent, ervaar je rust. En dat werkt door op andere fronten. Want, heb je bijvoorbeeld geen stress meer? Dan houdt het stresshormoon cortisol je niet meer wakker, want het volgt z’n natuurlijke ritme en kan het slaaphormoon melatonine z’n werk doen waardoor je lekker slaapt.

Pept je humeur op
Trouwens, een massage is ook goed voor je humeur. Waarom? Omdat het de hoeveelheid geluksstofjes, zoals serotonine en dopamine, verhoogt. Dus? Nog een reden om je wat vaker over te geven een zo’n heerlijke voetmassage.