Voetklachten bij een reumapatiënt
In Nederland leven naar schatting zo’n 270.000 reumapatiënten, waarbij vrouwen vaker getroffen worden dan mannen. En leven met deze chronische ziekte kan op zichzelf al heel vervelend zijn. Maar helaas blijft reuma nooit bij de vooraanstaande klachten als gewrichtspijn, stijfheid of vermoeidheid, maar lokt het onder andere in de voeten ook nog extra klachten uit. Door pedicures worden zulke voetklachten vaak reumatische voet of reuma voet genoemd. Veel reumapatiënten gaan dan ook naar de medisch pedicure voor hun voetverzorging. Deze pedicures volgen cursussen en bijscholing om problemen bij een reumapatiënt te kunnen herkennen en op een veilige manier te kunnen behandelen. En een fijne bijkomstigheid voor jou: vaak wordt zo’n behandeling (deels) vergoed door je zorgverzekering. Maar waarvoor zit een reumapatiënt nou bij de pedicure? Dat zetten we vandaag voor je op een rijtje.
Je tenen of voeten staan anders
Door de reuma kunnen er ontstekingen ontstaan in je voet. Dit zul je vaak merken tijdens het lopen, want dat wordt onaangenaam of zelfs pijnlijk. Die ontstekingen kunnen de stand van de voet of de tenen veranderen. En omdat je voet ineens een andere houding heeft aangenomen, kunnen er druk- of schuurplekken ontstaan. Vaak zien we dit op plekken waar een teen of de voet tegen je schoen aan wrijft of waar de tenen tegen elkaar wrijven. Door die scheefstand kunnen kwaaltjes als hamer- of klauwtenen, likdoorns en eeltplekken ontstaan. Die zijn door pedicures allemaal prima te behandelen. Maar als reumapatiënt kun je ook zogenaamde ‘reumaknobbels’ krijgen: wanneer middenvoetsbeentjes door vergroeiingen naar beneden schuiven, kunnen er knobbeltjes op de voetzool ontstaan. Deze kunnen pijnlijk zijn of het idee geven dat je op grind loopt. Op lange termijn kunnen aan deze knobbels wondjes of grotere eeltplekken ontstaan.
Wondjes op of onder je voet
Mensen met reuma hebben doorgaans een slechtere doorbloeding dan gezonde mensen. En helaas kan er nog zoiets ontstaan als een bloedvatontsteking (ook wel vasculitis genoemd). Wanneer iemand zo’n ontsteking ervaart, kan er een slechte doorbloeding richting de voeten ontstaan. Daardoor kun je eerder dan andere mensen last krijgen van wondjes op of onder je voeten.
Je nagels of voeten verkleuren
Zoals hierboven genoemd kan reuma dus problemen veroorzaken in de doorbloeding. Maar wanneer er ook ontstekingen ontstaan in kleine of middelgrote bloedvaten, kan het zijn dat je huid of je nagels een andere kleur aannemen dan normaal. Je huid en/of de nagelriemen kan dan rood-blauw of rood-bruin kleuren.
Je krijgt last van gevoelloze voeten
Als de bloedvaatjes richting je zenuwen ook ontstoken zijn, dan geven de zenuwen minder signalen door, waardoor het gevoel afneemt. Gebeurt dit nou in de voeten, dan merk je bijvoorbeeld niet meer dat je je teen keihard tegen een tafelpoot stoot, of dat je op je blote voeten in iets scherps bent gaan staan. Ook kleine wondjes of blaren zul je dan niet meer merken. Jouw medisch pedicure zal dit sowieso altijd voor je controleren, maar merk jij nou dat je last krijgt van gevoelloze voeten? Draak dan een stevig paar sloffen of zelfs klompen binnen om je voeten te beschermen.
Stijve gewrichten
Heb jij nou osteoartritis (ook wel bekend als degeneratieve artritis), dan wordt het kraakbeen in je gewrichten langzaam afgebroken. Heb je dit in je voet, dan kun je gemakkelijk last krijgen van stijfheid of (zeer) pijnlijke gewrichten.
Gezwollen voeten
Wanneer je last hebt van een ontsteking in de voet als gevolg van artritis of reuma, dan kunnen gewrichten beschadigd raken. Zit er zo’n ontsteking in je enkel of in een ander gewricht in de voet, dan kan dat er gezwollen uitziet. Draag in zo’n periode dus niet al te lang schoenen die de voet beklemmen, want daar ontstaan schuurplekken en andere pijnkwaaltjes van.
Behandeling van de reumatische voet
Herken je een of meer van bovenstaande klachten, dan kun je het beste contact opnemen met een medisch pedicure of podotherapeut. Een podotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen de klachten te verlichten door onder andere speciale zolen of aangepaste schoenen aan te meten. Zo kun je blijven lopen zonder al die pijn. En een medisch pedicure kan bij een reumapatiënt alle eeltplekken verwijderen, schuurplekken herkennen en de voeten verder netjes behandelen.
Leave a reply
Leave a reply