Vergoeding voor diabetespatiënten in 2025
Het is bijna 2025 en dat betekent dat alle verzekeraars weer opnieuw hebben berekend welke vergoeding ze gaan bieden aan (preventieve) voetzorg. Vooral voor diabetespatiënten betekent dat even opletten geblazen. De verzekering die het afgelopen jaar heeft gewerkt, kan volgend jaar ineens andere vergoedingen bieden. De nieuwe afspraken zijn bekend, dus lichten we dit graag toe voor het aankomende jaar.
Let op: Deze afspraken gelden alleen voor 2025. Let erop dat de afspraken wellicht kunnen veranderen in 2026.
De vergoedingen voor diabetespatiënten
AWanneer je diabetespatiënt bent, geldt dat je jaarlijks recht hebt op een voetscreening bij je huisarts, praktijkondersteunend huisarts (POH) of diabetesverpleegkundige. Dit zit namelijk verwerkt in je basisverzekering. Uit die screening ontstaat een zorgprofiel. Dat profiel bepaalt uiteindelijk welke zorg voor jou vergoed kan worden vanuit de verzekering. Houd in je achterhoofd dat ondanks ons overzicht, er altijd veranderingen kunnen zitten in onze informatie en die van de verzekeraar. Heb jij dit jaar voor het eerst voetzorg nodig voor diabetes? Informeer dan bij de verzekeraar, dan weet je zeker wat je kunt verwachten.
Sims classificatie
Verzekeraars kijken voor het zorgprofiel naar een zogenaamde Simms classificatie. Als dat je niks zegt, dan ben je niet de enige. We leggen je graag uit hoe dat verband werkt. Deze Simms classificatie is een model wat ontwikkeld is om de ernst van voetproblemen bij diabetes aan te geven. Hoe hoger je scoort op deze classificatie, hoe meer risico je hebt op verwondingen aan de voeten. Aan de hand van dit model, en dus de noodzaak van (preventieve) zorg, wordt de vergoeding bepaald voor een bezoek aan de pedicure of podoloog.
Een gezond persoon heeft classificatie 0
- Geen verminderd gevoel of verminderde doorbloeding in de voeten
Classificatie 1
- Verminderd gevoel of verminderde doorbloeding, maar je kunt nog wel zelf de voeten verzorgen
Classificatie 2
- Verminderd gevoel en verminderde doorbloeding
OF
Verminderd gevoel, verminderde doorbloeding en drukplekken - Ook val je onder classificatie drie wanneer je verhoogd risico hebt op infectie of huiddefecten.
En tot slot classificatie 3
- Een voetwond in het verleden of een amputatie in het verleden
OF
Inactieve Charcot-voet, eindstadium nierfalen of nierfunctievervangende therapie (dialyse)
Zorgprofielen
Nu we de Simms classificatie onder de knie hebben, begrijpen we hoe de verzekeraars hun zorgprofielen opstellen. Zorgprofielen lopen op van 1 tot 4, waarbij profiel 4 de meeste zorg nodig heeft. Over het algemeen komt het zorgprofiel overeen met de Simms classificatie: classificatie 1 heeft vaak profiel 1, classificatie 2 heeft vaak profiel 2.
Bij zorgprofiel 3 en 4 spreken we van een verandering. Diabetespatiënten met zorgprofiel 3 hebben vaak simms classificatie 2, maar zij hebben last van verminderd gevoel, verminderde doorbloeding én drukplekken. Zorgprofiel 4 beslaat classificatie 3, dus de meest heftige voet die de meeste zorg nodig heeft. Open wonden die niet of nauwlijks genezen en weinig tot geen gevoel in de voet.
Wat voor vergoeding mag jij verwachten?
Patiënten met zorgprofiel 1, 2, 3 en 4 hebben recht op:
- Een jaarlijks gericht voetonderzoek door een pedicure (prestatiecode 96/22013);
- Een onderzoek door een podotherapeut (prestatiecode 90/9200)
Daarnaast hebben patiënten met zorgprofiel 2, 3 en 4 recht op:
- Controles, dus de afspraken die je bij de pedicure maakt
- Voetzorg en behandeling om huidzweren te voorkomen
Patiënten met zorgprofiel 3 en 4 hebben ook nog recht op:
- Podotherapie
Voor diabetespatiënten is de podotherapeut vaak de eerste halte. Zij kunnen bepalen hoeveel zorg jouw voeten nodig zullen hebben. Afhankelijk van het gevoel dat je nog in de voeten hebt of hoe jouw wondverleden er uitziet. Regelmatig zal een podotherapeut doorverwijzen naar een pedicure of wijzen wij pedicures diabetespatiënten door naar podotherapeuten. Behandelingen worden dan onderling gedeclareerd, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken.
Praktijkvoorbeeld
Laten we onze eigen praktijk als voorbeeld nemen: Wij zijn als Voetcentrum Dordrecht geregistreerd als praktijk voor medische voetzorg. Wij zijn dan ook in het bezit van een KRP-nummer (KwaliteitsRegister Pedicures) en heeft de praktijk en alle behandelaars afzonderlijk een AGB-code (Algemeen GegevensBeheer Zorgverleners). Wij gebruiken deze nummers tijdens het declareren van behandelingen. Wanneer je zelf je behandelingen declareert bij de verzekering, dan kun je deze nummers opvragen bij je pedicure.
Omdat er in Nederland een groot aantal verzekeraars zijn die allemaal andere voorwaarden hebben voor het vergoeden van voetzorg, hebben wij geen individuele contracten met al die verzekeraars. Wij hebben ervoor gekozen om jou als patiënt zelf de behandelingen te laten declareren. Dat wil dus zeggen dat je in de praktijk je behandeling betaalt en de kwitantie indient bij de verzekeraar voor vergoeding. Dat houdt voor ons de administratie overzichtelijk en kunnen we iedereen blijvend helpen zonder dat er voorwaarden veranderen.
Wil je weten of je recht hebt op een vergoeding bij Diabetes Mellitus? Dan raden we je aan om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Zij zullen je kunnen uitleggen wat ze in hun basis of aanvullend pakket hebben opgenomen. In een enkel geval zal een verzekeraar om een verwijzing vragen van een behandelend arts voordat ze gaan vergoeden.
Wil je meer info over vergoedingen bij diabetes mellitus, kijk dan eens op https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pedicure
Hier staat onder aan de pagina ook een overzicht van verzekeraars en of zij vergoedingen bieden.
Leave a reply