Reumatische Voetzorg: Onder de noemer Reuma vallen wel honderd verschillende aandoeningen die iets te maken hebben met gewrichten en spieren. Vaak word gedacht dat reuma alleen bij ouderen voorkomt, maar ook jonge mensen kunnen Reuma krijgen. De meest voorkomende vorm is reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis is een chronische ontsteking van gewrichten en komt vaak voor in hand- en voetgewrichten. De precieze oorzaak is nog onbekend. Reumatoïde artritis komt vaak tot uiting tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Er ontstaan bij RA (reumatische artritis) chronische ontstekingen van voornamelijk handen en voeten, knieën, polsen en enkels. Hoe langer de ontsteking duurt, hoe meer gewrichtsdelen beschadigen en hoe meer kan er is op het vergroeien van de gewrichten. Bijna 70% van de mensen met deze vorm van reuma heeft in meer of mindere mate last van voetproblemen.

Reumatische Voetzorg: Welke problemen zien we bij Reuma- voeten?

  • Pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
  • Stijfheid in de benen en voeten
  • ‘knobbels’ bij de tenen die voor vergroeiing van de tenen zorgen. De tenen gaan over elkaar staan en hierdoor hebben veel clienten last van hamertenenklauwtenenlikdoorns en eeltplekken
  • Veranderen van de stand van de voeten en tenen
  • Slecht passend schoeisel door standsverandering
  • Vermoeidheid aan de benen en voeten

De reuma voeten zijn gevoelig voor ontstekingen. Het advies is dan ook om regelmatig je voeten te laten behandelen. Een veranderde stand van de voet kan een andere manier van lopen (afwikkeling van de voeten) tot gevolg hebben. Vaak ontstaat er dan overmatige eeltvorming. Een zogeheten orthese is een prima hulpmiddel om drukplekken op de tenen te voorkomen of  te verminderen.

Door reumatoïde artritis kan het vetpolster ( die vetkussentjes onder je voet en tenen) dunner worden, en dus pijnlijker. Een podotherapeutische zool een uitkomst zijn doordat deze druk verminderend werken. Soms bereikt een comfortabele sportschoen. Ga niet zelf aan de slag met het weghalen van eelt, likdoorns of brokkelige nagels. Behandeling van de reumatische voet moet deskundig gebeuren door een gespecialiseerde medisch pedicure van Voetcentrum Dordrecht.