Psoriasis op de voet – 4 vragen

Psoriasis of eczeem rond de voeten kan heel vervelend zijn. Niet alleen kun je last hebben van de jeuk of velletjes, maar misschien denk je onbewust dat je een voetschimmel hebt opgelopen. Vooral als je nergens anders op je lichaam last hebt van psoriasis kan het goed zijn dat je je per abuis vergist. Het verstandigst is dan ook om langs de pedicure of huisarts te gaan om een duidelijk antwoord te krijgen.

Psoriasis is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een groeistoornis van de huidcellen. De psoriasis die op handen en voeten voorkomt wordt met een duur woord Psoriasis Palmoplantaris genoemd.

 

Hoe komt die psoriasis op mijn voeten (als ik dit nergens anders ervaar)?

Psoriasis palmoplantaris ontstaat net zoals de ‘normale’ versie van psoriasis door een afwijkende verdikking van de opperhuidcellen, vaak gepaard met een gestoorde reactie van het afweersysteem. Dat wil dus vaak zeggen dat mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken, last kunnen krijgen van psoriasis.

Wrijving kan ook een oorzaak zijn van psoriasis op handen en voeten. Omdat je je handen en voeten constant aan wrijving blootstelt, beschadigt de bovenste laag van de huid en raakt deze geïrriteerd. Voor de voeten kan dat betekenen dat de wrijving van o.a. Te grote schoenen of het draaien van de voet in de schoen.

Ook kan het zijn dat je de huidaandoening van iemand in je familie hebt geërfd. 

 

Waaraan kan ik psoriasis op mijn handen of voeten herkennen?

Als je denkt aan psoriasis op je handen of voeten, dan zie je ongetwijfeld uitslag voor je. Ook geldt dat dit herkend kan worden aan een rode, harde en vaak schilferende plek die dikker aanvoelt (zoals een eeltplek). Deze plekken zijn kwetsbaar en kunnen uitdrogen, openscheuren en pijnlijke kloven of wondjes achterlaten. 

Psoriasis op de voet kun je ook herkennen in nagels. Dus misschien heb je geen last van uitslag, maar uiten je nagels de huidaandoening. De nagels lijken dan ontzettend op een schimmelnagel, dat wil zeggen de nagel wordt geel/grijs en voelt broos aan. Ook verdikt de nagel zich om het nagelbed te beschermen.

 

Kan ik zelf iets doen om mijn klachten te verlichten?

Je kan zelf stappen ondernemen om psoriasis op je voeten te verlichten. Weet wel dat wanneer je Psoriasis Palmoplantaris hebt, dit niet te genezen is, maar wel onder controle gebracht kan worden.

Probeer als je last hebt van psoriasis het volgende:

  • Gebruik parfumvrije en hypoallergene wasproducten om je huid zo min mogelijk te irriteren.
  • Gebruik zalf met een hoog ureumgehalte (tenminste 18%, dus lekker vettig) om de huid te verzachten en kloven te voorkomen
  • Heb je last van kloofjes? Probeer deze te verzachten door Zinkzalf (zoals Sudocrem) in de kloofjes aan te brengen en daarover een pleister te plakken
  • Vermoed je dat je psoriasis komt door je beroep? Moet je bijvoorbeeld veel lopen of gebruik je je handen ontzettend veel en merk je dat je huid fijner voelt in periodes van vakantie? Dan is het wellicht het overwegen waard om een andere baan te zoeken.

 

Kan een pedicure mij helpen?

In één woord: ja.
Een pedicure of podotherapeut kan vaststellen wat er aan de hand is met je voeten of nagels.Zo kunnen zij de schoenen bekijken om te zien of er ergens meer wrijving is ontstaan tijdens het lopen. Eventueel kunnen zij op basis daarvan adviseren een steunzool te nemen. Ook kan een pedicure advies geven over hoe je je nagel(s) het best kunt behandelen thuis. Zelfs zal hij/zij de nagel(s) in de praktijk al voorbehandelen.

Mocht de situatie dringend genoeg zijn, dan is er ook altijd nog de optie om doorverwezen te worden naar een specialist die de huid kan bekijken.

Leave a reply