Perniosis: dit kun je doen bij wintervoeten
Wanneer de temperaturen gaan dalen, krijgen veel mensen klachten die overeenkomen met het fenomeen wintervoeten. Ook wel bekend als perniones, perniosis of chilblains, dit winterkwaaltje kan bij de meest gezonde mensen komen opzetten. Blaasjes tussen je tenen, voeten die opzwellen en constante jeuk terwijl krabben niet helpt. Wanneer de temperatuur buiten onder de 15 graden zakt, kun je al last krijgen van deze symptomen. Genezen kunnen we helaas (nog) niet. De klachten nemen weer af wanneer de temperatuur gaat stijgen in de lente, maar in de winter kun je zeker een aantal dingen doen die je klachten kunnen verlichten.
Houd je voeten goed warm
Zoals we hierboven al schreven, krijg je last van perniosis-klachten wanneer de temperaturen buiten–en zelfs binnen–gaat dalen. Heb je het snel koud? Heb je eigenlijk altijd wel koude voeten? Dan heb je helaas iets meer kans om wintervoeten te ontwikkelen. Kijk daarom ‘s ochtends altijd even naar het weerbericht om te zien wat je kunt verwachten. Wordt het kouder? Draag dan lekker warme, eventueel wollen, wokken en draag gevoerde schoenen waarmee je je voeten extra warm kunt houden.
Blijf bewegen
Je merkt het misschien wel eens: wanneer je gaat wandelen, krijg je warmere voeten. En dat kan zeker kloppen! Door bijvoorbeeld te gaan wandelen, moet je hart harder werken om alle spieren van zuurstof te voorzien. Een fijne bijkomstigheid is dat door die versterkte doorbloeding ook voeten en handen verwarmd worden. Sowieso is sporten goed voor je, maar ben je slecht ter been of heb je een blessure, dan is een wandeling van 10 minuutjes al meer dan voldoende om het bloed lekker te laten stromen!
Verwarm je lichaam en omgeving
Heb je ‘s ochtends gezien dat het vandaag wat kouder gaat worden? Dan zul je waarschijnlijk al gedacht hebben aan een fijne trui of misschien zette je de verwarming wat hoger. Ook dat kan helpen om je klachten te verminderen! Zet je toch liever de verwarming niet aan? Kies dan voor (elektrische) kleedjes, warme sloffen en wollen truien waarmee je je lichaam lekker warm kunt houden.
Stop met roken
Roken kan bijdragen aan wintervoeten. Nicotine zorgt ervoor dat er minder bloed in je huid komt. Met andere woorden, je doorbloeding verslechtert. Wanneer je stopt met roken, krijgt de huid meer bloed (natuurlijk niet meteen, maar na verloop van tijd gaat dit zeker vooruit!). Hoe snel je echt van je klachten af bent, is moeilijk te zeggen. Maar het is misschien toch een goede motivator om te stoppen met roken.
Gebruik je regelmatig medicatie?
Heb je last van perniosis en gebruik je regelmatig medicatie? Overleg dan met je huisarts of behandelend arts of het mogelijk is om in de koudere maanden je behandelplan aan te passen. Doe dit alleen als dat kan natuurlijk! Het zou zonde zijn om meer klachten te krijgen om alleen maar van je wintervoeten af te zijn. Vraag eventueel hun ook tips om je klachten of bijwerkingen te verlichten.
Online tips bij perniosis
Online staan ook wel tips als warmwaterbaden, wisselbaden (waarin je afwisselend in warm en koud water dipt) of massages die zouden helpen tegen de klachten. Helaas zijn wintervoeten voor iedereen anders en kunnen we niet met zekerheid zeggen of deze dingen helpen. Kies je ervoor om een van deze dingen te proberen? Zorg dan dat je je voeten goed afdroogt nadat je een voetbadje hebt genomen. Zo voorkom je ook weer andere voetkwaaltjes.
Leave a reply
Leave a reply