Pedicurevergoeding voor diabetespatiënten – 2023
Kan ik als diabetespatiënt pedicurebehandelingen vergoed krijgen in 2023? `zEen heel logische vraag natuurlijk. Je moet als diabetespatiënten met zoveel dingen rekening houden en dan wordt je ook nog eens naar de pedicure verwezen. Waar moet je dan rekening mee houden? Kun je je kosten declareren? We leggen het je graag uit.
Als je diabetespatiënt bent, weet je dat er 2 type Diabetes Mellitus zijn: type 1 (vaak aangeboren en op jonge leeftijd gediagnosticeerd) en type 2 (ook wel ouderdomssuiker of welvaartsziekte genoemd).
Nu is het zo dat je in de meeste gevallen wel een vergoeding krijgt voor diabetes zorg. Dit hangt echter af van een aantal verschillende zaken. Bijna alle verzekeraars vergoeden voetbehandelingen bij diabetes type 1. De vergoeding voor Diabetes type 2 wordt ieder jaar opnieuw bepaald door de verzekeraars. In 2023 is het zo dat pedicurebehandelingen voor mensen met type 2 een vergoeding krijgt wanneer ze zorgprofiel 2 of hoger hebben. Maar dan ook alleen als dit in je zorgpolis beschreven staat.
Let op: Dit geldt alleen in 2023. Het kan zijn dat alle voorwaarden volgend jaar weer veranderen.
De vergoedingen voor diabetespatiënten
Als diabetespatiënt geldt standaard dat je vanuit de basisverzekering recht hebt op een jaarlijkse voetscreening door de huisarts, praktijkondersteuner huisarts (POH) of diabetesverpleegkundige. Het zorgprofiel bepaalt uiteindelijk of er ook voetzorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Ben je niet zeker van welk zorgprofiel jij hebt? Dit kun je navragen bij je arts of zelf achterhalen via Zorgwijzer.
Patiënten met zorgprofiel 1, 2, 3 en 4 hebben recht op:
- Een jaarlijks gericht voetonderzoek door een pedicure (prestatiecode 96/22013); of
- Een onderzoek door een podotherapeut (prestatiecode 90/9200)
Patiënten met zorgprofiel 2, 3 en 4 hebben daarnaast recht op:
- Controles
- Voetzorg en behandeling om huidzweren te voorkomen
Patiënten met zorgprofiel 3 en 4 hebben ook nog recht op:
- Podotherapie
De podotherapeut, vaak de eerste halte voor diabetespatiënten, kan bepalen welke of hoeveel zorg jouw voeten nodig hebben. Dit zal afhangen van hoeveel gevoel je nog hebt in je voeten en of je een wondverleden hebt. In dat geval zal je door de podotherapeut naar de pedicure worden doorverwezen en zal de pedicure jouw behandeling bij de podotherapeut declareren. Jouw POH of podotherapeut zal dit dan aan je doorgeven
Praktijkvoorbeeld
We nemen onze eigen praktijk als voorbeeld. Voetcentrum Dordrecht is geregistreerd als praktijk voor medische voetzorg en zijn zij in het bezit van een KRP-nummer (Kwaliteitsregister Pedicures) en AGB-code voor de praktijk zelf en iedere behandelaar afzonderlijk. Deze nummers gebruikt de praktijk om behandelingen te declareren bij je zorgverzekering. Mocht jij zelf je kosten declareren, dan gebruik je deze nummers ook. Je kunt je pedicure vragen welke nummers je kunt gebruiken.
Omdat er in Nederland veel verschillende verzekeraars zijn, heeft Voetcentrum Dordrecht geen individuele contracten met al die verzekeraars. Wij hebben er voor gekozen om de cliënt de behandelingen zelf te laten declareren. Dit houdt in dat je je behandeling eerst zelf betaalt in de praktijk en de kwitantie na afloop instuurt naar je zorgverzekeraar.
Wil je weten of je recht hebt op vergoeding voor een pedicurebehandeling bij Diabetes Mellitus, dan raden wij je aan om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Zij zullen je duidelijk kunnen uitleggen wat er vergoed wordt of niet. In een enkel geval zal de verzekeraar om een verwijzing van de behandelend arts vragen.
Wil je meer info over vergoedingen bij diabetes mellitus, kijk dan eens op https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pedicure
Leave a reply
Leave a reply