Kankerpatiënten kunnen met voetklachten geconfronteerd worden, die het beste door daarvoor opgeleide voetspecialisten behandeld kunnen worden met Oncologische Voetzorg.

Wat is het doel van oncologische voetzorg?

De gespecialiseerde medisch pedicures van Voetcentrum Dordrecht zullen de voeten in een zo goed mogelijke conditie brengen en behouden. Met goed onderhoude en verzorgde voeten zal de patient beter (veiliger) kunnen lopen en word de gezondheid ondersteund (eventuele problemen aan de voeten worden sneller ondervangen. De voetzorg word alleen toegepast na toestemming van het oncologisch team/ arts uit het ziekenhuis waar de patiënt word behandeld.

De gespecialiseerde medisch pedicure van voetcentrum Dordrecht herkent specifieke problemen aan de nagels en de huid van de voet, en geeft zijn bevindingen met toestemming van de patiënt door aan het oncologisch zorgteam uit het ziekenhuis en stemt daar de behandeling op af.
Patienten die een chemokuur ondergaan kunnen vaak te maken krijgen met de volgende problemen aan de voeten; zwellingen, pijn, en huid- of nagelaandoeningen. Dit kan tijdens een periode van chemo’s zijn, maar het kan ook nog in de periode daarna tot uiting komen. Soms kan een massage met accupressuur onderdeel van de behandeling zijn.

Voor onze oncologische voetzorg patienten werken wij in veel gevallen verschillende disciplines samen. Alle medisch pedicures hebben in hun opleiding een deelkwalificatie mbt oncologische voetzorg moeten behalen. Mary en Rianne zijn op dit moment bezig met verdere verdieping in dit deel van ons vakgebied. Daarnaast werken wij samen met podotherapeuten, oncologische team en huisartsen en praktijkondersteuners. De behandeling van een oncologische voet is vaak meer dan alleen de huis of nagels behandelen. Het kan ook preventief bescherming zijn door bijvoorbeeld drukontlastende steunzolen van een podotherapeut.