Nieuwe kinderschoenen: waar moet je op letten?

Schoenen kopen voelt voor iedereen als een vervelende klus, vooral voor kinderen. “Pas deze schoenen eens.” “Zitten je tenen lekker?” “Ren maar even een rondje.” “Laat mij eens even voelen.” En meestal is het zelfs nog eens zo dat ze net nieuwe schoenen hebben gekregen als ze weer beginnen te klagen! Tijd dus om weer een tripje richting de schoenenwinkel te maken. Maar waar moet je eigenlijk op letten?

 

Kindervoeten ontwikkelen heel snel

Babyvoetjes zijn heel flexibel. De voeten bestaan hier nog grotendeels uit kraakbeen, het stofje dat voor soepele gewrichten zorgt. Daarom zit er bij baby’s nog een extra laagje vet om de voetjes, om al dat kraakbeen te beschermen. Tussen de 2 en 3 jaar oud groeien die lieve kleine voetjes zo’n twee à drie schoenmaten en tussen de 3 en 7 jaar oud ontwikkelt het kraakbeen zich tot bot. 

 

De goede schoenmaat vinden

Omdat kindervoeten vaak zo snel groeien, kopen de meeste ouders schoenen ‘waar ze nog in kunnen groeien’. En hoe goed dat idee ook klinkt, is het niet zo slim als het lijkt. Die te grote schoen kan in de weg zitten bij het maken van de juiste loopbeweging. Te grote schoenen kunnen te zwaar of onhandig voelen, waardoor kinderen met de voeten gaan sloffen. En dat kan verdere ontwikkeling weer in de weg staan.

Je kan in de schoenwinkel de maat van de kindervoet opmeten, maar het kan ook thuis. Laat je kleintje op een stuk papier staan en teken de omtrek van de voet. Deze meet je van hiel tot grote teen. Daarna check je de lengte in deze tabel van Pim Pam Poen en kun jij de goede schoenmaat shoppen! Kunnen die koters deze keer lekker thuis blijven en heb jij een momentje voor jezelf.

 

Waar moet je bij kinderschoenen op letten?

Kinderschoenen zijn er in veel verschillende soorten en kleuren (sommige zelfs met lichtjes!). Het is niet altijd makkelijk om de goede schoenen te vinden, vooral niet als de voetjes zo snel blijven groeien. Als je nieuwe schoenen gaat kopen voor je kleintje, let dan op de volgende dingen:

  • De juiste schoenmaat

Meet voordat je de stad in gaat of online gaat kijken nog even de schoenmaat van je kind op. De meeste kinderen zullen je niet vertellen dat hun schoenen te strak zitten tot het echt heel erg pijn gaat doen. Check dus nog regelmatig of hun schoenen nog goed zitten.

  • Kies stevige kinderschoenen

Kindervoeten hebben veel ondersteuning nodig. Een leuk paar sneakers of sandalen kan absoluut geen kwaad, maar zorg er ook voor dat je kids een stevig paar schoenen hebben, bijvoorbeeld van leer. Kijk in het bijzonder of de schoen rond de hiel lekker stevig is. Zo voorkom je later problemen of pijntjes.

  • Kies een flexibele zool

Vooral voor jongere kinderen zijn kinderschoenen met flexibele zool een pré. Zachte zolen kunnen je kindje helpen de grond te voelen. Bij harde zolen is de grond niet te voelen en kunnen vooral peuters gaan ‘stampen’. Dit kan op lange termijn problemen als platvoeten en knieproblemen veroorzaken.

  • Kies liever voor veters

Veters zorgen ervoor dat de voet van boven tot onder goed in de schoen zit. Klittenband is, hoewel heel makkelijk met aantrekken, niet altijd even stevig en kan de schoen soms niet goed aan de voet houden. Hierdoor kan je zoon/dochter anders lopen en zorgt dat misschien voor blaren of blessures.

  • Pas schoenen in de middag

Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassen voeten. Doordat we lopen, rennen en spelen, zet de voet wat uit. Daarom is het best om de schoenen pas aan het eind van de dag te passen, zodat je zeker weet dat de schoen helemaal goed past. Pas schoenen ook altijd met de sokken die je van plan bent erin te dragen, zodat je zeker weet dat er geen knelpunten zijn of dat de schoen toch niet te smal is.

  • Beweeg die tenen!

Het is belangrijk dat kinderteentjes genoeg ruimte hebben voorin de schoen. Weet je nog dat mama vroeger altijd met haar duim op je schoen duwde toen je nieuwe schoenen ging passen? Dat was voor een goede reden! Het liefst zit er in een nieuwe schoen genoeg ruimte tussen de schoen en de grote teen zodat tenen goed kunnen bewegen. De voet kan dan nog een beetje naar voren schuiven zonder dat hij tegen de schoen ‘botst’. 

Leave a reply