Help! Ik heb een  ingegroeide nagel! ( nagel regulatie ) Of toch niet? Erg vaak krijgen wij een client tijdens spreekuur met de melding ‘ik heb een ingegroeide nagel’. En bijna net zo vaak zeggen wij dan ‘nee, deze is niet ingegroeid, maar wil gaan ingroeien, de nagel is nog niet door de huid heen’. Gelukkig kunnen wij van Voetcentrum Dordrecht dit heel makkelijk verhelpen met een kleine handeling.

Helaas komt het natuurlijk wel voor dat er clienten bij ons in de stoel zitten en een inGEgroeide nagel hebben die echt door de huid heen is. We kunnen dit ook zeker verhelpen, en vaak is het bij ons veel minder pijnlijk dan bij bijvoorbeeld de huisarts.

Maar wat is dat eigenlijk, een ingroeiende nagel of een ingegroeide nagel? En hoe ontstaat het en wat kan je er aan doen? En wat kan Voetcentrum Dordrecht er aan doen?

Een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) komt vaak voor aan de grote teen en geeft veel pijnklachten. De zijkanten van de nagel zijn sterke gebogen (convex of hyper convex) en drukken op de onderliggende huid. De huid raakt geïrriteerd en gaat in de meeste gevallen ontsteken. Er ontstaat dan een rode, warme en pijnlijke zwelling naast of onder de nagel. Wat later ontstaat er pus in deze zwelling dat er langzaam uit kan komen. In dit stadium is de teen extreem pijnlijk.

Als reactie op de beschadigde huid en de infectie aan de huid ontstaat bijna altijd granulatieweefsel (“wild vlees”) aan de aangedane zijde. Staan en lopen op schoenen is hierdoor zeer pijnlijk.

Hoe ontstaat een ingegroeide nagel

Nagel regulatie / ingegroeide nagels ontstaan doordat de nagel aan de zijkanten ronder wordt. Door deze sterke kromming drukt de nagel op de huid. Hierdoor ontstaat irritatie en gaat de huid ontsteken. De sterkere kromming wordt meestal veroorzaakt door verkeerd schoeisel, maar ook vergroeiing aan de voeten kan een belangrijke rol spelen.

Een nagel verkeerd knippen (zoals te schuin afknippen) of afscheuren kan het ingroeien van een nagel in juist stimuleren. Soms is het onduidelijk waarom de nagel blijft ingroeien, het kan door een trauma (ongeluk) of door bijvoorbeeld medicatie komen.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een ingegroeide nagel is zeer hinderlijk en zeer pijnlijk. De medisch pedicures van Voetcentrum Dordrecht kunnen de stukjes van de nagels verwijderen en de groei van de nagel begeleiden met bijvoorbeeld een stuk kunstnagel of een nagelbeugel (daar zijn diverse modellen voor te verkrijgen er wordt altijd gekeken welke beugel het beste bij de client past, rekening houdend met bijvoorbeeld werk of sport of schoeisel). De medisch pedicures houden wel van een uitdaging en geven niet zo maar op., maar mocht het werk van de pedicure niet baten, dan kunnen wij u verwijzen naar de huisarts.

Indien je kiest om naar de huisarts te gaan zal de huisarts door een deel van de nagel weg te knippen og weg snijden en daarna het nagelbed behandelen met fenol (een vloeistof), het euvel op te lossen. Het kan ook zijn dat de huisarts kiest voor een zo genaamde wig excisie waardoor er een stuk nagel bij de wortel wordt verwijderd.

Wanneer naar de Medisch Pedicures van Voetcentrum Dordrecht?

Indien de nagel nog niet door de huid heen is, of de ontsteking is nog gesloten (er komt geen pus uit, dan raden wij u aan om eerst contact op te nemen met Voetcentrum Dordrecht alvorens u naar een huiasarts gaat. In de meeste gevallen kunnen wij het probleem dan reaatief pijnloos verhelpen. Het is verstandig een afspraak te maken bij uw huisarts indien u veel last ervaart van een ingegroeide teennagel (als de nagel al door de huis heen is) en indien er een fikse ontsteking is (waar het pus al uit komt) of indien u diabetes patiënt bent. De huisarts kan u daarna doorverwijzen naar een medisch pedicure of podotherapeut. In alle andere situaties bent u van harte welkom bij Voetcentrum Dordrecht

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt zelf weinig doen om klachten te verminderen als u ze eenmaal heeft. De aandoening gaat of vanzelf over of wordt door medisch pedicure van Voetcentrum Dordrecht behandeld en begeleid. Om het genezingsproces te versnellen, is het wel belangrijk dat u op een goede manier met uw nagels omgaat, kom daarom met regelmaat terug bij ons Voetcentrum om je juiste groei van de nagel te stimuleren.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

U kunt een aantal dingen doen om de kans op nagelproblemen te verminderen.

  • Nagels knippen

De nagels regelmatig recht afknippen, verkleint de kans op ingroeiende nagels. Knip de nagels bij voorkeur net nadat u in bad of onder de douche bent geweest. De nagels hebben dan een hoog vochtgehalte waardoor de minder kwetsbaar zijn. Knip ze vooral niet te kort en bijt of scheur de nagels niet af, zodat ze kunnen inscheuren.

  • Nagels beschermen

Het is belangrijk dat u de nagels beschermt tegen schadelijke invloeden. Draag katoenen sokken die er voor zorgen dat vocht opgenomen word, een weke nagel geeft meer kans op vervorming.. Deze nemen transpiratievocht op en houden de nagels goed droog. Draag zoveel mogelijk ruime, niet knellende schoenen.

  • Nagels rust gunnen

Probeer de nagel zoveel mogelijk met rust te laten. Dus niet, peuteren en velletjes er af trekken. Nagellak is een goed middel om de nagels te verstevigen en te beschermen. Helaas is nagellakremover wel schadelijk voor de nagels, met name remover met aceton. Gebruik daarom niet te vaak nagellakremover en kies een middel zonder aceton.