Hardloopschoenen kopen: zo kies je de beste

Je moet er met de hitte misschien niet aan denken, maar we zijn halverwege het jaar en dan is het aan te raden om naar een nieuw paar hardloopschoenen te gaan kijken! Misschien heb je ze al kapot gelopen of sta je juist op het punt om met hardlopen te beginnen om je hoofd na het werk lekker leeg te maken. De schoenen die je kiest zijn minstens zo belangrijk als je motivatie wanneer je gaat hardlopen!

De soort schoenen die je kiest zijn natuurlijk afhankelijk van het soort sport dat je kiest. Sportschoenen met noppen zijn niet geschikt om te hardlopen. Of die goedkope gympies van de Primark, die kun je ook maar beter laten hangen. Als je echt serieus bent over je hardloopprogramma, dan is het verstandig om écht goede schoenen te kopen.

De juiste hardloopschoenen voor jouw situatie

Er zijn een hoop verschillende hardloopschoenen en dat betekent dus dat er altijd wel een paar is dat bij jou en je voeten past. Voordat je enthousiast naar de winkel rent om een mooi paar aan te schaffen, is het aan te raden na te denken over:

Zoek je via Zalando op hardloopschoenen, dan krijg je maar liefst 1.596 resultaten te zien! Logisch dat je dan niet helemaal weet waar je moet beginnen. Voordat je naar de winkel rent, is het verstandig om even goed naar jezelf te kijken en je hardloopplan onder ogen te nemen:

  • Waar ga je lopen? 

In het bos, het park, gewoon op de verharde weg?

  • Hoe ver ga je lopen? 

Een klein rondje door het park? Of een lange ronde door de stad?

  • Ben je al een ervaren hardloper of begin je pas net? 

Stel je dit voor: Je gaat als onervaren loper korte rondjes hardlopen op verharde wegen. Een rondje door het park of door onze eigen buurt is dan meer dan voldoende. Comfortabele schoenen met goede schokabsorptie zijn dan de beste keus!

 

Vergeet de schokabsorptie niet!

Vooral die schokabsorptie is erg belangrijk. Wanneer je gaat hardlopen na een tijd niet gesport te hebben, geef je je lichaam een aardige schok met elke stap die je zet. De schokabsorptie in je schoen zorgt ervoor dat die klappen worden opgevangen en hardlopen minder agressief is voor je knieën en heupen. Het wordt ook aangeraden om naast hardlopen aan krachttraining te doen. Zo versterk je je spieren en vangen die de klap op tijdens het hardlopen in plaats van je gewrichten. Zo voorkom je blessures!

Hardloopschoenen gaan bij normaal gebruik zo’n 600-800 kilometer mee. Daarna slijt de schokabsorptie. Heb je dus oudere schoenen? Of ben je een fervent hardloper? Houd dan je schoenen en met name de zool goed in de gaten om te kijken wanneer je schoen aan vervanging toe is. Merk je verandering tijdens het hardlopen? Ook dan is het tijd om langzaamaan naar een nieuw paar te gaan kijken.

 

De juiste maat is belangrijk

De beste (hardloop)schoenen sluiten goed aan op je voeten. Let wel op dat je genoeg ruimte hebt rond de tenen om de verschuivingen in de schoen op te vangen. Doordat je gewicht op de voet zet, schuift de voet een beetje naar voren in de schoen. Ook gaat je hart lekker pompen tijdens het hardlopen en daardoor worden je voeten warm en misschien wel een beetje opgezwollen. Let er daarom op dat je hardloopschoenen deze veranderingen kunnen accomoderen. Misschien wil je liever een maatje groter kopen dan je normaal gewend bent, zodat je warme voeten goed de ruimte krijgen. Kies je voor kleinere schoenen, dan bestaat de kans dat je je tenen en nagels beschadigt tijdens het lopen. Dan ontstaat iets wat wij trauma nagel(s) noemen. Hierdoor worden je nagels vatbaarder voor ingroeien of zelfs voor schimmels.

Wanneer je naar de winkel gaat voor je sportschoenen kun je als vuistregel aanhouden dat er bij de ideale maat hardloopschoenen één vinger tussen je voet en de hak van je schoen past. Schuif daarbij je voet helemaal naar voren, zodat je de situatie het hardlopen een beetje nadoet.
Ben je het spoor nu compleet bijster? Geen nood, want de medewerkers van winkels als RunnersWorld en Decathlon kunnen je prima helpen en adviseren bij het kiezen van de beste hardloopschoen. In sommige winkels kun je zelfs een loopanalyse laten doen om te zien wat jouw voeten nodig hebben.

 

Inlegzolen kunnen extra comfort bieden

Misschien heb je een prima paar schoenen, maar wil je nèt dat beetje extra comfort. Dan is het een goed idee om een inlegzooltje te gebruiken. Deze kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt en afstemmen op wat jij op dat moment nodig hebt, In elke schoen zit al een ‘standaard’ zool, maar het kan dus goed zijn dat jij liever een ander zooltje hebt. Het vervangen van die standaard zool in je hardloopschoenen op basis van jouw behoeften en hardlooproutine kunnen je helpen het hardlopen langer vol te houden en blessures te voorkomen.

Leave a reply