
Eerste hulp bij stinkschoenen
Nu de temperaturen omhoog gaan, hebben we wat vaker last van zweetvoeten. En dat zweet, natuurlijk, trekt ook in de schoenen die we dragen. Je merkt het zelf heel snel wanneer je zweetvoeten hebt gehad, want zodra je je schoenen uittrekt kruipt de geur je neus in. Je laat namelijk een hoop dode bacteriën, huidschilfers, vuil en–hoe kan het ook anders–zweet achter in je schoenen. Het is deze cocktail die de geur veroorzaakt. Iedereen heeft er last van, maar wanneer je er vanaf wil, zijn er een aantal tips die je kunnen helpen.
Laat je schoenen luchten
Het is het eerste wat we doen wanneer we merken dat we zweetvoeten hebben: onze schoenen buiten zetten! Door je schoenen buiten te laten luchten dood je de schimmelsporen en bacteriën die je onbewust achterlaat. Zet je schoenen bij voorkeur een aantal uur, maar het liefst een hele dag buiten. Vergeet natuurlijk niet om het weer even in de gaten te houden, want natte schoenen wil je natuurlijk niet aan.
Gooi ze in de wasmachine
We dragen onze schoenen door weer en wind, lopen ermee door modder, grint en soms zelfs per ongeluk een hondendrol. Vaak is buiten even laten luchten niet meer genoeg en zijn ze toe aan een wasbeurt. Borstel eerst je zolen af om al het grove vuil te verwijderen. Haal vervolgens de veters eruit en stop je ze in een waszak of kussensloop en knoop deze goed dicht. Vergeet niet om eventuele zooltjes te verwijderen!
Was je schoenen met een vloeibaar wasmiddel en zet de machine op een fijn wasprogramma op 30 graden. Meer heb je echt niet nodig om bacteriën te doden. Stop je schoenen daarna niet in de droger, maar hang ze liever op (met het lekkere weer kan dat heerlijk in de zon). De droger kan bijvoorbeeld lijm verzachten, waardoor je schoenen eerder schade oplopen. Om de binnenkant van de schoen te helpen drogen, kun je er kranten in stoppen om het water op te nemen. Houd wel rekening met het feit dat de inkt in de krant de schoen kan verkleuren. Keukenpapier is een mooi alternatief voor witte schoenen.
Bestrooi ze met baking soda
Hoewel dit goedje onder Amerikaans publiek zeer bekend is, begint het in Nederland ook aan populariteit te winnen. Je gebruikt het bijvoorbeeld als je Amerikaanse koekjes wil bakken, of wanneer je iets lekker schoon wil schrobben. Een andere fijne werking van baking soda is dat het geurtjes neutraliseert. En laat dat nou precies zijn wat we zoeken! Strook een klein laagje in je schoenen (gebruik eventueel een lepel om moeilijk te bereiken plekken te bedekken) en laat dit een nachtje zitten. Schud ‘s ochtends je schoen leeg boven de prullenbak en pak eventueel nog de stofzuiger voor het laatste beetje. Je zult merken dat de vieze geurtjes zijn afgenomen!
Geen baking soda? Probeer koffiepads!
Nu de prijs van koffie zo is gestegen, is het misschien een minder fijne gedachte om een koffiepad in je schoenen te stoppen. Maar wist je dat koffie bijna dezelfde werking heeft als baking soda? Koffie trekt vocht aan en neutraliseert andere geurtjes. Je hebt misschien wel eens in een drogisterij potjes koffiebonen zien staan. Daaraan ruik je tijdens het testen van parfums zodat je de geuren uit elkaar kunt houden. Zo werkt dat ook tegen een zweetgeur! Leg ‘s avonds een koffiepad in elke schoen en haal ze er de volgende ochtend weer uit. Maar, misschien geen koffie meer van zetten…
Zet je schoenen koud
Regent het buiten maar wil je je schoenen wel graag even laten ‘luchten’? Zet ze dan een nachtje in de vriezer. We snappen dat dat heel onwaarschijnlijk klinkt, maar kou is ontzettend goed in het doden van bacteriën. Je zult dus merken wanneer je je schoenen uit de vriezer haalt, dat de geurtjes geneutraliseerd zijn. Om alles een beetje hygiënisch te houden doe je je schoenen eerst in een plastic zak of vuilniszak en knoop je deze dicht. Daarna leg je ze in de vriezer! In de ochtend heb je dan weer frisse–en ietwat koude–schoenen.
Zijn je inlegzooltjes aan vervanging toe?
Wanneer je zelf zooltjes in je schoenen gebruikt en deze al een tijdje meegaan, dan is de kans groot dat je zooltjes zich hebben volgezogen met bacteriën, zweet en huidschilfers. Sowieso is het verstandig om je zooltjes eens in de zoveel tijd te vervangen (want daar hebben je voeten dan weer profijt van), maar ook kan het helpen om van een aanhoudende odeur af te komen.
Leave a reply
Leave a reply