Een likdoorn: 5 tips om pijn te verlichten

Wanneer je last hebt van een likdoorn, dan weet je dat dit een vervelend of zelfs een pijnlijk voetkwaaltje kan zijn. Hoewel je er altijd voor mag langskomen in onze praktijk, is het een van de kwaaltjes die je thuis prima kan behandelen–of in elk geval, kunt verlichten. Likdoorns of eksterogen, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn eeltknobbels die op je voeten ontstaan door langdurige druk. Het kan zijn dat er eentje tussen je tenen ontstaat, of aan de zijkant van je voet. Je merkt vaak dat er eentje groeit wanneer je loopt en je last begint te krijgen van een bepaalde plek. De eeltplek vormt juist om je voet en de botten in je voet te beschermen tegen die langdurige druk. Het enige nadeel is dat het eelt bij een likdoorn naar binnen groeit, de huid in. Dus in plaats van een verdikking op de huid (zoals dat bij hielkloven ontstaat), groeit hier eelt in een punt naar binnen.

Een likdoorn groet niet zomaar. Er moet echt langdurig constante druk gegeven worden op een specifieke plek. Dat hoeft niet per se te zijn waar je voet de schoen raakt, want een likdoorn kan ook tussen de tenen ontstaan. Waar druk is, ontstaat vaak dus een eksteroog.

1. Zorg voor goed passende schoenen

We slaan de spijker een beetje op zijn kop met onze eerste tip, maar schoenen die goed passen kunnen al zo veel verschil maken. Zorg voor schoenen in de juiste maat, waarbij je tenen niet afgekneld worden en vrijelijk kunnen bewegen, dan verklein je de kans op eksterogen echt aanzienlijk. Draag je vaak hakken voor bijvoorbeeld je werk? Dan is het raadzaam om ze wat vaker te laten staan. De druk die je tenen en voeten ervaren door de vorm van veel hakken zorgt op lange termijn voor likdoorns. Wissel je hakken dus af voor ballerina’s of sneakers (of trek ze lekker uit als je toch aan je bureau zit).

Wanneer je nieuwe schoenen gaat kopen, zorg dan dat je een rondje loopt in je nieuwe schoenen. Zo kom je er niet alleen achter of je je schoenen nog moet inlopen en of je een grotere maat nodig hebt, maar je ontdekt ook hoe je tenen eraan toe zijn in deze nieuwe schoen. Heb je misschien een bredere neus nodig? Of zit dit wel goed? Passen is meten!

 

2. Verzorg de eeltplekken die ontstaan

Begin je te merken dat er eelt ontstaat rond je tenen? Een beginnende likdoorn kun je uitdunnen met een voetvijl of zelfs een smalle nagelvijl (die je normaal voor je vingernagels zou gebruiken). Door die eeltlaag te verminderen en de druk te verlagen, zullen pijnklachten afnemen. Wil je echt hardhandig te werk gaan? Week dan je voeten voor een minuut of 10 in een voetbadje. Doe daar alleen warm water in en ga niet rommelen met soda of andere toevoegingen, want je kunt met je vijl veel schade aanrichten aan de verzachte huid. Ga rustig te werk en voel regelmatig hoe het met de eeltlaag gesteld is. Ga vooral niet te ver, want dan heb je pijnklachten voor een compleet andere reden.

 

3. Plak een likdoorn-ring

Je kent deze pleisters vast wel: een plakbare donut-vorm die je op je likdoorn plakt. Deze ringen zijn doorgaans dikker dan normale pleisters omdat ze ontworpen zijn om de druk op te vangen tussen je tenen of tussen de teen en de schoen. De druk op de huid/eeltplek wordt zo verlaagd en de klachten zullen afnemen. Het kan in het begin wat oncomfortabel voelen wanneer je je schoen aantrekt, maar als je een tijdje loopt dan zal het fijner gaan voelen. Kijk wel uit met pleisters met salicylzuur. Wanneer je deze pleisters verkeerd plakt, kun je gezonde huid beschadigen. Zo krijgen bacteriën de kans om de huid binnen te dringen en nodig je kwaaltjes zoals voetschimmels uit om zich thuis te maken in je voet. En dat wil je natuurlijk ook niet.

 

4: Laat een steunzool aanmeten

Deze tip zal niet voor iedereen werken, maar vooral voor mensen die likdoorns krijgen doordat ze ‘anders’ lopen, zal dit effect hebben. Een goed passende steunzool laat je aanmeten bij een podotherapeut. Zij maken een analyse van de voet, waarbij ze drukpunten in een schoen kunnen herkennen. Wanneer je een steunzool laat aanmeten naar je voet, worden ook de drukpunten verminderd. Zo kan een steunzool je dus helpen om je eksterogen aan te pakken. Maar nogmaals, wanneer je eeltplekken ontwikkeld door een andere oorzaak dan verkeerd lopen, zal deze methode voor jou niet werken. Mocht je een steunzool niet zien zitten, boek dan eens een afspraak bij een voetfysiotherapeut. Zij kunnen ook een analyse van je voet uitvoeren en een specifieke behandeling samenstellen om van je likdoorns af te komen.

 

5. Ko gezellig naar de pedicure!

Zie je het niet zitten om zelf je likdoorn aan te pakken? Of heb je het gevoel dat je alles onder de zon al hebt geprobeerd om van die vervelende voetkwaal af te komen? Een pedicure kan echt verlichting bieden. Niet alleen kan ze samen met je bespreken hoe het komt dat je die likdoorn ontwikkeld (ligt het aan je schoen, aan de stand van je voet, of sta je hele dagen op hakken?), maar pedicures kunnen een likdoorn ook behandelen. Met gespecialiseerd gereedschap kan een pedicure een likdoorn identificeren en uithollen. Door een likdoorn uit te hollen, wordt de opbouw van eelt verminderd (tenminste voor even) en dan zal de pijn ook afnemen.

Wil je bij Voetcentrum Dordrecht langskomen voor een likdoorn? Vermeld dan bij het maken van een afspraak dat je hier last van hebt, en dan gaan wij je verder helpen!

Leave a reply