Eelt: 5 redenen waarom jij last hebt
Eelt is een van de meest voorkomende voetkwalen. Iedereen heeft eelt, maar de een net wat meer dan de ander. Het ontstaan van of hebben van eelt kan veel oorzaken hebben. En stel nou, je hebt net thuis een kwartier op de rand van het bad gezeten om je voeten eeltvrij te maken, merk je alweer dat het terug begint te komen.
Eerst nog even dit: Wat is eelt?
Eelt is een locale verdikking van de bovenste laag huid. Dit onstaat vaak op plekken waar de huid veel wrijving of druk ervaart. De huid maakt als het ware een beschermlaag aan door eelt te produceren. Zo beschermt zij de huid en de gewrichten daaronder.
Reden 1: Je draagt verkeerde schoenen
Zoals hierboven beschreven ontstaat eelt door constante wrijving of druk. Als jouw schoenen te klein zijn of je loopt een beetje ‘raar’, dan kan het zijn dat huid zichzelf wil beschermen. Bijvoorbeeld als je op de hiel van je schoen loopt, of als je tenen te strak op elkaar gedrukt zitten. Ook stevige werkschoenen met bijvoorbeeld stalen neuzen kunnen de eeltvorming versnellen.
Pak je favoriete schoenen eens en voel de zool van binnen. Of trek je schoenen eens aan en probeer je tenen te bewegen. Voel je dat de afdruk van je voet heel dicht op de buitenkand van de schoen zit? Of merk je dat je je tenen niet kan bewegen als je je schoenen aan hebt? Dan zijn deze schoenen waarschijnlijk een oorzaak van je terugkerende eelt.
Reden 2: Je loopt vaak op blote voeten
Er is niets mis met lopen op blote voeten. Voor sommige mensen kan het zelfs een echte uitkomst zijn als ze last hebben van bepaalde voetkwalen. Maar op blote voeten lopen kan ook extra eeltvorming veroorzaken.
Omdat je voeten zelf de schok moeten opvangen van de voet die de grond raakt, gaat de huid zich extra beschermen. Je raadt het al, dan wordt er extra eelt aangemaakt. In dit geval is het vaak de hiel die veel eeltvorming ziet. Hiervoor is een makkelijke oplossing: een lekker paar pantoffels met een stevige zool! Blijven je voeten nog lekker warm ook.
Reden 3: Je smeert je voeten niet in
Eelt verwijderen is een standaard onderdeel in de thuispedicure, maar veel mensen vergeten daarna de huid een beetje te verwennen met een lekkere crème. In principe raden wij aan om elke avond na het douchen de voeten goed af te drogen en ze daarna in te smeren met een vette crème.
Dat laagje crème verwent de huid niet alleen, het verzacht. Dus enige eelt die over tijd veroorzaakt wordt, wordt verzorgd door de crème en zal, bij regelmatig smeren, veel zachter aanvoelen dan bij mensen die hun voeten niet insmeren.
Reden 4: Je hebt een ander gezondheidsprobleem
Risicovoeten, zoals de voeten van diabetici, reumapatiënten of chronisch zieke mensen, hebben sneller last van simpele voetkwaaltjes. Hielkloven, schimmelnagels en ook eeltvorming. Zie het eelt een beetje als het immuunsysteem van je voet. Wanneer er druk of wrijving ontstaat, maakt de huid een extra laag bescherming aan.
Het wordt aangeraden voor mensen met risicovoeten om niet zelf te gaan proberen hun eelt weg te halen. Voor je het weet ben je te ver gegaan en zit je met een open wond. Dan ben je veel verder van huis. Ga liever naar een pedicure en laat je voeten lekker in de watten leggen.
Reden 5: Je negeert het
Vaak blijven deze mensen heel lang met klachten rondlopen en melden ze zich pas bij de pedicure of huisarts wanneer de voetkwaal zich al zodanig ver heeft ontwikkeld dat het veel werk gaat kosten om er vanaf te komen. Of mensen die niet meer zelfstandig bij hun voeten kunnen of naar de pedicure kunnen komen.
Een kwaal als eelt kan makkelijk nog aangepakt worden als het een tijd lang genegeerd is, maar houd in je achterhoofd dat een pedicure (of jijzelf) er een aardige taak aan zal hebben als je plotseling van je eelt af wilt. Verzacht je huid eerst 10 minuutjes in een warm voetenbad, droog dan je voeten goed af en ga zachtjes te werk met een voetvijl of een eeltrasp. Daarna lekker insmeren en indien nodig elke week herhalen tot alles weg is.
Leave a reply
Leave a reply