
Dit doen de verkeerde wandelschoenen met je
Stof je wandelschoenen maar af, want wandelseizoen staat voor de deur! Nu de zon lekker schijnt en de temperatuur steeds beter wordt, trekken we steeds vaker naar buiten om vitamine D op te doen. Goede wandelschoenen zijn dus geen luxe, maar echt een noodzaak, want lopen op de verkeerde schoenen kan vervelend uitpakken. Maar welke klachten kunnen je schoenen veroorzaken?
Pijnlijke voeten en blaren
Dit klinkt vast logisch. Wanneer je de verkeerde schoenen draagt, ga je pijn ervaren en krijg je sneller blaren. Schoenen die te groot zijn veroorzaken de wrijving langs de huid, waardoor blaren ontstaan. Vooral wanneer je bij zweetvoeten natte sokken krijgt, wordt die wrijving alleen maar erger. Kleinere schoenen of schoenen die knellen veroorzaken daarentegen door constante druk eeltplekken of likdoorns.
Rug- en heuppijn
Wanneer je wandelschoenen draagt die je voeten niet of nauwelijks ondersteunen, compenseren ze nauwelijks wanneer je op ongelijke paden of wegen loopt. Op langere termijn kan dat leiden tot rug- en heupklachten, omdat de uitlijning van je voeten verandert. Wissel daarom tijdens het wandelen op oneven paden en wegen regelmatig van weghelft.
Knie- en enkelklachten
Loop je op schoenen die je voeten niet goed ondersteunen, dan is de kans groter dat je je enkels verzwikt op ongelijk terrein. Schoenen die de enkels ondersteunen en de voldoende schokdemping bieden kunnen ontzettend helpen om de voet tijdens het wandelen stevigheid bieden. Die schokdemping is vooral belangrijk voor je knieën. Die gewrichten moeten bij onvoldoende demping zelf de klap opvangen, waardoor je blessures kunt krijgen.
Maar, hoe kies ik dan wel de goede wandelschoenen?
Om je zo goed mogelijk aan de juiste schoenen te helpen, is er een categorieënsysteem ontwikkeld voor verschillende wandelingen:
- Categorie A – lichte wandelschoenen voor vlakke ondergronden zoals stadswandelingen en verharde paden
- Categorie A/B – Steviger en met meer grip, geschikt voor lange wandelingen op gemengd terrein
- Categorie B – Stevige schoenen met goede enkelondersteuning, ideaal voor bergachtige gebieden en ruige paden.
- Categorie B/C – Robuuste schoenen, geschikt voor meerdaagse trektochten met bepakking.
- Categorie C – Bergwandelschoenen met stijve zolen voor technisch terrein en steile beklimmingen
- Categorie D – Zeer stevige schoenen voor extreme bergsport en gletsjertochten.
Zelfs met dit systeem kan het nog lastig zijn om de juiste wandelschoenen te vinden voor jouw wandelstijl. Daarom hieronder een aantal tips van podologen om écht op goede voet te beginnen:
- Laat je voeten opmeten. Veel mensen lopen op de verkeerde maat schoenen. Door de juiste maat en breedte te laten opmeten weet je zeker dat de basis goed is!
- Kies voor goede demping.Weet jij al waar je wil gaan lopen? Neem dit dan mee in je beslissing, dan weet je zeker dat je gewrichten je zullen bedanken.
- Let op de zool. Een stevige en gripvaste zool voorkomt dat je tijdens het lopen uitglijdt en houdt je voeten netjes recht tijdens het lopen.
- Pas je wandelschoenen aan het einde van de dag. Dit geldt voor alle schoenen. Je voeten zetten namelijk uit tijdens het lopen, dus is het belangrijk te passen wanneer je voeten al wat meters gemaakt hebben.
- Laat je adviseren. Ga naar een gespecialiseerde winkel en koop daar je wandelschoenen. Het personeel kan je dan ook helpen om de juiste schoenen voor jouw wensen te vinden.
- Laat je helpen! Bezoek een pedicure of podotherapeut om je eelt, blaren en likdoorns te verhelpen.
Toch andere klachten in been of rug? Bezoek een podoloog of voetfysiotherapeut om je klachten te laten behandelen!
Leave a reply
Leave a reply