Dit doe je tegen droge voeten

Ai! Schilfertjes, kloofjes en jeuk aan je voeten zijn de eerste kenmerken van een té droge huid. Vooral als het buiten koud is, zul je dit gaan merken. Bij een droge huid bevat de opperhuid te weinig vetten, daarom herken je droge voeten misschien ook wel als vetarme huid. Als gevolg hiervan houdt de huid te weinig vocht vast, waardoor ze uitdroogt en gaat schilferen. Dat merk je bijvoorbeeld als je sokken aan je voeten blijven ‘hangen’. Ook speelt de productie van talg of huidsmeer een belangrijke rol bij een droge huid. Als je geen medicijnen gebruikt en ook geen achterliggende gezondheidsproblemen hebt, kan een droge huid goed verholpen worden. Maar het is wellicht ook handig om te weten hoe je aan een droge huid aan de voeten komt en of het kwaad kan.

 

Een droge huid aan de voeten kan komen door het volgende:

Douche- of badgewoonten

Zeep(producten) en warm water verwijderen viezigheid heel goed, maar tasten ondertussen ook de talgproductie van de huid aan. Door vaak (heel warm) te douchen of badderen droogt de huid uit.

Cosmeticaproducten

De synthetische ingrediënten in verzorgende crèmes of lotions kunnen zuurmantel van je huid aantasten. Hierdoor kan de huid haar barrièrefunctie niet meer voldoende uitoefenen en droogt de huid uit. 

Voeding en levensstijl

Een onevenwichtige levensstijl kan dus een van de oorzaken zijn van een droge huid. Ook door te roken of weinig water te drinken kan je je huid van binnenuit uitdrogen.

Je leeftijd

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid droger door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit gaat vanzelf en is volkomen normaal. 

Weersomstandigheden

Koude temperaturen, wind en droge lucht drogen de huid extra uit van buitenaf. Tijdens de winter kan je huid dus nog droger aanvoelen. Ook bij teveel zonlicht kan je huid uitdrogen.

Droge lucht in huis

Een ideale luchtvochtigheid in huis zit rond de 45 á 50%. Is het  luchtvochtigheidsgehalte bij jou in huis lager, dan kan dit er voor zorgen dat je huid droger wordt. Meestal zijn centrale verwarming en airconditioning de boosdoeners. Een luchtbevochtiger of bakjes met water lossen het probleem vaak op. 

Stress

Onderzoek toont aan dat stress niet alleen de huidfuncties verstoort, maar ook een invloed heeft op de aanmaak van proteïnen in de huid die helpen om het vocht vast te houden. Als je dus weet dat je snel gestrest bent, is het belangrijker om je voeten wat liefde te tonen. En dat kan ook helpen ontspannen! Twee vliegen in één klap!

Een gevoelige huid

Bij een gevoelige huid is het afweermechanisme dat je lichaam beschermt tegen prikkels van buitenaf verstoord. Een droge huid kan hiervan het gevolg zijn. Een droge en gevoelige huid gaan dus vaak samen.

Nu je weet hoe je aan een droge huid komt, kan je de oorzaak aanpakken, maar ook het probleem zelf. En de enige remedie tegen een droge huid is smeren, smeren, smeren! Ons EHBDV-advies (Eerste Hulp Bij Droge Voeten) is het gebruik van de smeersels van Botanical Beauty of de Schapenwol crème van Noordkroon.

Leave a reply