Diabetische Voetzorg: Veel mensen met diabetes mellitus krijgen last van hun voeten. Dat heet ‘diabetische voet’. Het is belangrijk dat je je voeten goed verzorgt en checkt om problemen te voorkomen. Dit kan je zelf doen, maar in veel gevallen is het verstandiger om dit door een medisch pedicure van Voetcentrum Dordrecht te laten doen. Zij hebben alle kennis met betrekking tot de diabetische voet in huis.
De suiker, of diabetes, beschadigd bloedvaatjes en zenuwen (versuikerd word dit ook wel genoemd), hierdoor stroomt het bloem niet goed meer naar de benen en voeten en is het gevoel in de voeten ook verminderd (neuropathie). Je voelt hierdoor niet meer, of minder goed, wanneer je een wondje hebt en als je een wondje hebt geneest deze ook minder goed. Het wondje kan gaan ontsteken of een zweer worden.
In een uitzonderlijk geval kunnen er door de diabetes zelfs kleine breukjes in de botten van de voeten ontstaan, je voet zakt dan door waardoor je niet goed meer kan lopen. Een tijdige signalering is zeer belangrijk, hierdoor kunnen grotere problemen verminderd worden. Het doorzakken van de voet door deze breukjes heet een Charcot voet.
Diabetische Voetzorg: Wat zijn de kenmerk je van een diabetische voet?
- koude voeten
- tintelende voeten, pijnscheuten
- verminderd gevoel in je voeten
- slechte wondgenezing
- verkleuringen aan tenen en voet
- rode, gezwollen voet (dit kan wijzen op een Charcot voet)
Hoe kan je zelf problemen aan een voet bij diabetes mellitus verminderen of zelfs voorkomen?
- houd je bloedsuiker stabiel
- probeer niet op blote voeten te lopen
- Inspecteer je voeten dagelijks op wondjes, verkleuring of vervormingen. Controleer ook de onderkant van de voet met bijvoorbeeld een spiegeltje.
- Laat je voeten verzorgen door een medisch pedicure van Voetcentrum Dordrecht
- Draag goed passend schoeisel, voorkom drukpunten die weer voor eelt of wondjes kunnen zorgen. Vraag je medisch pedicure om advies, de Medisch pedicures zijn ook deskundig in het geven van advies over goed passend schoeisel
- neem geen voetbaden
- Behandel een wondje niet zelf, laat er direct door een professional naar kijken.
- Doordat je minder gevoel in je voeten hebt, kun je ook anders gaan lopen. Dat kan weer leiden tot vervorming van je voeten en drukplekken. Onder een eeltplek kunnen zonder dat je het merkt ontstekingen zitten, een ulcus.
Goed controleren is heel belangrijk
Bij diabetes patienten genezen de wondjes minder snel. een behandeling van een wondje of een zweer word hierdoor extra moeilijk gemaakt. Als een behandeling niet goed lukt kan dit ernstige gevolgen hebben, dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden gehaald: amputatie. Gelukkig kan goed opletten en op tijd behandelen veel problemen voorkomen. Regelmatig controlen is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts, maar vooral door jezelf, een podotherapeut of een medisch pedicure van Voetcentrum Dordrecht