6 tips tegen stinkschoenen

Bah, wat een geur!  Schrik jij in de zomer of na het sporten ook wel eens als je je schoenen uittrekt? Stinkschoenen! Je smijt ze bijna meteen door de achterdeur naar buiten, want die stank wil je liever niet in de woonkamer of keuken hebben. Het is volkomen normaal om bij hoge temperaturen of na het sporten last te hebben van zweetvoeten. Wanneer je je schoenen uittrekt op een zomerse dag of na een lekkere work-out, dan blijven bacteriën, huidschilfers, vuil en zweet achter in de schoen. Deze cocktail zorgt voor de geur van blauwe kaas die uit je schoenen opstijgt. Vandaag geven we je een handvol tips om juist van de geur af te komen.

 

Laat je schoenen luchten

Dit doe je waarschijnlijk al, maar zet je stinkschoenen lekker buiten! Door je schoenen lekker in de tuin of je balkon op te gooien, geef je je schoenen lekker de kans om uit te wasemen. Daardoor dood je eventuele schimmelsporen die je hebt achtergelaten, de bacteriën die zich hebben gekweekt en geef je het zweet de kans om netjes op te drogen. Vergeet ze natuurlijk niet weer binnen te halen, want anders worden ze nat van de dauw en houd goed het weer in de gaten. Als je schoenen te lang vochtig blijven, dan krijg je weer een heel ander soort schimmel (en die wil je natuurlijk ook niet!)

 

Was je stinkschoenen

In een waszakje en direct de wasmachine in! Onze schoenen moeten wat verduren: regen, modder, stenen, zand, bacteriën, scherpe nagels, en ga zo maar door. Wanneer je je stinkschoenen een rondje in de wasmachine laat draaien, was je alle bacteriën/schimmels etc, uit je schoenen. Check natuurlijk eerst even of jouw schoenen zo wel gewassen kunnen worden, anders wordt het een dure grap.

Borstel eerst het grove vuil van je gehele schoen — dus ook van de zool — trek de veters eruit en stop je schoenen in een waszak (een kussensloop werkt ook wonderen!). Was ze met een vloeibaar wasmiddel en stel de machine in op een fijn programma met 30 graden. Hang je schoenen daarna te drogen en stop eventueel wat kranten in de schoen om hem zijn vorm te laten behouden (kijk bij lichte kleuren uit met uitlopende inkt). Stop ze zeker niet in de droger, want dan kun je je schoenen net zo goed meteen in de prullenbak gooien.

 

Baking soda

Baking soda ken je waarschijnlijk als dat Amerikaanse spul wat zo lekker schuimt wanneer je er azijn bij gooit. Naast fijn gebruik bij het bakken of bij de schoonmaak, heeft baking soda de fijne bijkomstigheid dat het vieze geurtjes absorbeert. En laat dat nou precies zijn wat wij zoeken! Strooi een klein laagje in je schoen en schud zachtjes om de baking soda goed te verdelen. Laat een nachtje staan en gebruik ‘s ochtends de stofzuiger om alle baking soda weg te halen voordat je je schoenen weer aantrekt.

 

Koffiepads

Nu niet raar kijken. Jij geniet onwaarschijnlijk ook ontzettend van de geur van koffie! En net zoals de baking soda, werkt een koffiepad met gemalen koffie net zo goed om vervelende geurtjes te neutraliseren. Als je bij de Douglas wel eens parfum bent gaan kopen, dan herken je de bakjes met koffiebonen om je neus mee te ‘neutraliseren’ tussen de verschillende geuren. Tegen die vervelende stank in je schoenen leg je in elke schoen een koffiepad. Haal ze er ‘s ochtends weer uit. Weg zweetgeur!

Maar, misschien niet meer gebruiken om je kopje koffie van te zetten…

 

Zet ze koud

Maar ook echt koud: zet je schoenen in de vriezer! Ja, ze mogen in een plastic zakje of in een kussensloop om alle viezigheid uit je vriezer te houden. De kou van je vriezer dood de bacteriën en zo wordt er dus korte metten gemaakt met de stank. Vergeet je schoenen niet op tijd weer uit de vriezer te halen, want zou koud draagt echt niet prettig!

 

Vervang de inlegzooltjes

Vooral sportschoenen hebben vaak een losse binnenzool. Wanneer je die voor langere tijd gebruikt zonder de zool te verwijderen of apart te laten luchten, zuigt zo’n inlegzool zich helemaal vol met zweet, huidschilfers en andere viezigheid. Sowieso is het goed om je inlegzool een keer in de zoveel tijd te vervangen –daar hebben je spieren dan weer baat bij– maar het kan dus een aardig eind helpen om je stinkschoenen beter te laten ruiken.

 

Kleine bonus:

Kies voor katoenen sokken! Die voeren zweet af, verstoten schimmelsporen en is ook nog eens goed voor je huid!

Leave a reply