5 tips voor goede hygiëne rond hand & voet

5 mei kennen wij Nederlanders natuurlijk als Bevreidingsdag, maar wist je al dat 5 mei ook bekendstaat als de Internationale dag voor de handhygiëne? Natuurlijk zie je de pedicures in onze praktijk vrijwel altijd met handschoenen aan (netjes, zoals het hoort), maar we hebben vandaag een vijftal tips die je zelf kunt toepassen om de hygiene rond hand en voet te verbeteren.

 

1. Wassen!

Hallo, open deur. Natuurlijk is handen en voeten wassen stap 1 van goede hygiëne. Je denkt misschien wel ‘Moest dit nou echt vermeld worden?’. Je zal je verbazen hoeveel mensen het wassen van hun handen en voeten vergeten of zelfs bewust overslaan. Denk er maar eens over na. Je handen wassen nadat je het toilet hebt gebruikt, of je voeten met water even goed afspoelen of afdoen onder de douche, het lijkt zo vanzelfsprekend maar onbewust vergeten we het soms toch nog.

Dus heb jij snel last van zweetvoeten of heb je een kwaaltje als voetschimmels, vergeet dan niet je voeten te wassen (zonder zeep!) en je handen te wassen zodra je je voeten klaar hebt. Zo verspreid je geen schimmels en houd je alles netjes schoon. Je zult het ongetwijfeld een keer of twee nog vergeten, maar regelmatig je handen wassen kan al een heel stuk helpen!

 

2. Hoge temperaturen

Wat ook bijdraagt aan hygiëne is wassen op hoge temperaturen. En dan hebben we het natuurlijk niet over het feit dat je je handen of voeten in een emmer kokend water moet steken, maar in dit geval hebben we het over de was. Veel mensen zullen tegenwoordig op lagere temperaturen wassen, en vaak is dat ook echt wel voldoende. Let alleen wel op als je heel erg last hebt van zweetvoeten of weer die voetschimmel, dat alleen hogere temperaturen die schimmels en bacteriën kunnen doden.

Was in dit geval je sokken, beddengoed en handdoeken op een graad of zestig. Negentig mag natuurlijk ook, maar houd in elk geval een hogere temperatuur aan om al die kleine organismen af te spoelen.

 

3. Luchten

Als je een favoriet paar schoenen hebt, ben je al snel geneigd om die schoenen vaker aan te trekken dan dat paar wat je eigenlijk al een tijdje had moeten inlopen. Logisch, want wij zouden ook liever op comfortabele schoenen lopen dan op schoenen die blaren veroorzaken! Maar let er wel op dat je voor de beste hygiëne je schoenen een nachtje laat luchten. Minstens vierentwintig uur tussen elke keer dat je ze draagt. Zo krijgt zweet de tijd om op te drogen, worden eventuele schimmels en bacteriën gedood en heb jij volgende keer weer een lekker fris paar schoenen aan je voeten. Extra bonuspunten als je je schoenen lekker even buiten laat luchten en dan eventuele extra zooltjes eruit haalt.

 

4. Invetten

Na al dat wassen van je handen merk je ongetwijfeld dat er barsten beginnen te ontstaan in de huid. Ook achter op de hiel kunnen die barsten (of kloven) ontstaan door o.a. uitdroging van de huid of een ongecontroleerd looppatroon. Wanneer die kloven openbarsten heb je niet alleen last van die pijn, maar nodig je ook bacteriën en schimmels uit om lekker in de huid te kruipen. Dit zal niet bij iedereen leiden tot een schimmelinfectie of een geïnfecteerd wondje, maar voor mensen in risicogroepen (diabetici, mensen met reuma of chronische aandoeningen) kan dit een bak ongeluk met zich meebrengen.

Om die kloven dus te voorkomen is het het best als je regelmatig na het wassen van je handen of voeten een verzachtende crème aanbrengt op de huid. Hierdoor houd je de huid soepel en ontstaan er dus geen kloven. Als bonuspunt houd je de huid lekker zacht en zul je minder snel last hebben van een dikke laag eelt.

 

5. Beschermen

Als laatste kun je natuurlijk ook proberen je handen en voeten te beschermen. Eerder hadden we het al over de handschoenen van de pedicures, dat kun je zelf ook proberen om je handen schoon te houden (mits jouw werk dat toelaat natuurlijk). Voor je voeten is het dan weer minder praktisch om een sok van rubber aan te trekken, maar wat je wel kunt doen is slippers dragen in gedeelde ruimtes. Denk daarbij aan douches op de camping of in de sportschool, rond het zwembad of andere openbare ruimtes waar je op blote voeten zou lopen.

 

Leave a reply