5 tips bij vermoeide voeten

Je kent het gevoel wel: na een lange werkdag sta je op van de bank en voelt het alsof je in een stapel naalden bent gaan staan. Je voeten voelen zwaar en doen aardig pijn terwijl je rustig naar bed probeert te strompelen. Je hebt vermoeide voeten.

Het is niet zo gek dat je voeten zo voelen als je lang hebt gelopen of de hele dag hebt gestaan. Je voeten dragen immers de hele dag je lichaamsgewicht. Wist je dat er naast veel spieren, botten en pezen ontelbaar veel zenuwuiteinden in je voeten zitten? Daar komt dat zware, pijnlijke gevoel dus vandaan!

Gelukkig helpt een nachtje slapen al heel erg bij vermoeide voeten, maar is er iets dat je kunt doen om er sneller vanaf te komen? Jazeker. We geven je vandaag 5 tips die je kunt gebruiken wanneer je voeten zwaar en pijnlijk voelen.

 

Oorzaken van vermoeide voeten

  • Lang staan door bijvoorbeeld je baan
  • Heel lang wandelen 
  • Slechte doorbloeding (hierbij krijgen je spieren minder zuurstof en geven ze eerder signalen dat je moet stoppen)
  • Overgewicht (een open deur, maar bij meer gewicht dragen je voeten ook meer)
  • Een slechte houding of verkeerd lopen
  • Verouderde of afgesleten schoenen
  • Gewrichtsklachten zoals reuma of artritis

 

5 tips bij pijnlijke voeten

Neem een ontspannend voetbad

Rond de feestdagen deelden we hier al een artikel over. Een lekker warm voetbad met wat badzout en een lekkere geurende olie kan heel erg helpen om dat vermoeide gevoel kwijt te raken. Je spieren zijn na een lange dag overbelast en een lekker warm bad kan ze helpen ontspannen. Daarnaast helpt het ook nog eens je doorbloeding te verbeteren!

Masseer je voeten (of kijk je partner lief aan)

Een lekkere massage kan al wonderen doen bij vermoeidheid. Voor een extra ontspannende ervaring kies je een lekkere lotion met rozemarijn of munt, want deze ruiken niet alleen lekker maar bevorderen ook ontspanning. Ga na het douchen lekker zitten, leg je rechtervoet op je linkerknie en masseer je voeten en enkels in circulaire bewegingen. Daarna nog even lekker ontspannen en je voeten zullen stukken beter aanvoelen!

Draag de goede schoenen

Ja, we zeggen het veel te vaak, maar goed passende schoenen kunnen zo veel problemen oplossen. Het is goed om te onthouden dat je voeten gedurende de dag opzwellen, vooral als je de hele dag moet staan. Draag daarom schoenen waarbij je nog wat ruimte over hebt als je hem aantrekt (en dus vooral geen hakken en nauwe punten rond je tenen). De schoen moet natuurlijk niet te groot zijn, maar een beetje ruimte kan geen kwaad. Zo hebben je voeten ruimte om op te zwellen en ga je niet op oncomfortabele randjes lopen.

Gun je voeten ook rust

Als jij 4 of 5 dagen in de week rondrent, loopt, staat en sport, kunnen je voeten niet ontspannen. Trek die schoenen als je thuiskomt lekker uit, trek warme sokken aan en ga lekker even met je voeten omhoog zitten! Ze moeten de hele dag aardig wat gewicht verdragen, dus een beetje rust en liefde hebben ze dan wel verdiend!

Train je spieren

Niet alleen wen je aan lang staan als je het regelmatig doet, maar je kunt ook je voetspieren trainen! Ga op blote voeten achter een (keuken)stoel staan en ga langzaam op je tenen staan. Laat je dan weer langzaam zakken. Dit mag je lekker voelen, maar stop als het echt pijn gaat doen. Doe dit twintig keer en herhaal eventueel met kleine tussenpozen. Wil je het een stapje verder nemen? Ga dan op een traptrede staan en laat je hielen voorbij de trede zakken. Ook hier mag je dit voelen, maar ga niet te ver door. 

Leave a reply