5 tips bij een likdoorn

Vervelend! Een likdoorn kan een heel pijnlijke voetkwaaltje zijn, maar gelukkig kun je er zelf makkelijk iets aan doen! We geven je vandaag vijf tips bij likdoorns. Maar wat zijn likdoorns eigenlijk? 

Likdoorns, of bij jou misschien beter bekend als eksterogen, zijn eeltknobbels die op je voet ontstaan door langdurige druk. Het kan zijn dat er eentje tussen je tenen, op je tenen of aan de zijkant van je tenen ontstaat. Vooral bij het lopen kun je dan pijn ervaren. De eeltplek vormt om je voet en de botten daarin te beschermen. Een likdoorn is een plek waar de druk zodanig lang is ervaren, dat de eelt dik is geworden en nu naar binnen groeit.

 

Tip 1: Draag goed passende schoenen

We slaan de spijker een beetje op zijn kop, maar goed passende schoenen zijn hier echt het halve werk. Schoenen in de juiste maat, die de tenen niet of nauwelijks afknellen zullen het risico op likdoorns aardig verminderen. Ook zullen we je aanraden je hoge hakken iets vaker te laten staan. Kies dus schoenen waarin je tenen een beetje de ruimte hebben. Weet je nog dat je vroeger van mama altijd een stukje moest lopen wanneer je nieuwe schoenen ging kopen? Dat geldt hier ook! Zo ervaar je waar eventuele knelpunten gaan ontstaan en kun je een betere keuze maken.

 

Tip 2: Vijl de eeltplekken wat af

Met een voetvijl of een smalle nagelvijl kun je de beginnende likdoorns proberen te vijlen om de eeltlaag uit te dunnen. Een likdoorn kan erg vervelend en pijnlijk zijn, maar kan echt geen kwaad. Wanneer de druk verlaagt (dus wanneer je de plek terug vijlt), zullen de klachten langzaam maar zeker afnemen. 

 

Tip 3: Gebruik likdoorn-ringen

Een likdoorn-ring is een pleister in de vorm van een donut (dus met een gaatje in het midden) die je op je likdoorn kunt plakken. Hiermee wordt voorkomen dat de teen tegen de schoen aan duwt of dat je tenen tegen of onder elkaar schuiven. Zo wordt de druk verlaagd en, u raadt het al, zullen de klachten afnemen. Zo’n likdoorn-ring dragen kan in het begin wat oncomfortabel voelen in de schoen, maar na een uurtje zal het een stuk gemakkelijker lopen.

 

Tip 4: Draag een steunzool

In sommige gevallen kan het zijn dat een steunzool verlichting kan bieden. Voor een goed passende steunzool is het verstandig om de podotherapeut te bezoeken. Zij kunnen een analyse maken van je voet, waardoor ze de drukpunten vaststellen en deze met behulp van de steunzool kunnen verminderen. Let wel: deze methode zal niet voor iedereen succesvol zijn.

 

Tip 5: Bezoek een pedicure voor je likdoorn

Een pedicure kan de likdoorn met zalf bestrijden of hem in erg pijnlijke gevallen zelfs voor je wegsnijden. Samen kun je eventueel bespreken waardoor je de likdoorns krijgt (schoenkeus, stand van de voet of teen) en op basis daarvan zal hij of zij je aanraden wat aanpassingen te maken. Wellicht is het voor jou verstandig om een orthese te dragen, om zo de druk tussen de tenen te verlagen, of is een ruimere schoen voor jou voldoende.

Leave a reply