5 feiten over kalknagels

Schimmelinfecties zijn een van de meest voorkomende voetkwaaltjes na hielkloven. Ongeveer 13% van de Nederlandse bevolking heeft op dit moment last van een schimmelnagel (ook wel bekend als een kalknagel) en een deel daarvan zal er in zijn/haar leven nog een keer last van krijgen. Toch vinden wij schimmelnagels niets om je voor te schamen.

 

Een kalknagel of schimmelnagel is te herkennen aan het volgende: een bruine of gele vlek die in een hoek van je nagel begint. Die zal zich uitbreiden en de nagel wordt wat dikker en brozer.

 

Als je 1x een kalknagel hebt gehad, dan heb je meer kans om er nog een keer besmet mee te raken.

Die schimmel in je nagel graaft allemaal tunnels en maakt als het ware een web in je nagel waardoor hij breekbaar en dikker wordt. Hoewel je met een behandeling die aanwezige schimmel aanpakt, kan een nieuwe schimmels gretig gebruikmaken van al die gegraven tunnels.

Schimmels zijn ontzettend besmettelijk. Een besmette persoon in een gedeelde douche kan veel schade aanrichten.

Schimmels gedijen goed in warme, vochtige omgeving. Warme zweetschoenen in de zomer of een constant natte douchevloer houden veel schimmelsporen vast. Je schoenen dus lekker laten luchten en slippers dragen in gedeelde ruimtes kan je beschermen tegen een (nieuwe) schimmel.

Een kalknagel kan uit zichzelf weggaan, maar het is vaak beter om daar hulp bij te zoeken bij bijvoorbeeld een pedicure of de huisarts.

Bij veel mensen kan een schimmelnagel niet heel veel kwaad en in sommige gevallen gaat hij zelfs uit zichzelf weg. Maar mensen met andere gezondheidsproblemen (die vooral het immuunsysteem onderdrukken) hebben vaak hulp nodig van pedicures of de huisarts.

Vind je je teennagels lelijk? Dan kun je een ademende nagellak zoals die van Depend02 gebruiken.

Deze nagellak ademt en als je een klein randje ongelakt laat, kun je je tinctuur of behandeling toch gewoon blijven toepassen. Gewone nagellak kan in principe ook, maar toch zouden wij pedicures liever zien dat je je nagels lekker laat luchten in de zomer. En troost je, niemand heeft veel aandacht voor lelijke nagels.

Was je sokken, handdoeken en beddengoed op hoge temperaturen.

Deze stoffen houden de schimmelsporen vast en kunnen je herbesmetten als je straks van je schimmel af bent. Door te wassen op hoge temperaturen dood je de schimmelsporen en voorkom je die herbesmetting!

Leave a reply