4 vragen | wratten

Wanneer je aan wratten denkt, denk je misschien meteen aan kindervoeten. Maar niets is minder waar. Ja, het klopt dat veel kinderen ooit een keer een wrat krijgen. Het virus dat een wrat veroorzaakt is zeer besmettelijk, dus 1 gymles is in principe al genoeg om een hoop kinderen te besmetten. Maar volwassenen kunnen net zo erg besmet raken.

Vooral onder op de voet merk je het vaak minder snel. De wrat groeit naar binnen door constante druk en tenzij hij pijn gaat doen zul je niet snel merken dat je er een hebt. Wratten kunnen geen kwaad en gaan in veel gevallen uit zichzelf weg. Maar sommigen hebben behandeling nodig van een arts of (medisch) pedicure.

 

Wat zijn wratten?

Wratten zijn knobbeltjes die op handen en voeten kunnen ontstaan. Ze voelen vaak hard en ruw aan en kunnen er een beetje bloemkoolachtig uitzien. Vooral als de wrat op de voet zit, kan de wrat naar binnen groeien door de constante druk die ontstaat als je loopt. De wrat kan pijn doen, maar je kan er ook een hebben zonder dat je weet dat hij er zit. Een pedicure herkent de wrat vaak aan de bloemkoolstructuur en de kleine zwarte stipjes die daarmee gepaard gaan.

 

Wat veroorzaakt een wrat?

Wratten worden veroorzaakt door een virus, het HPV-virus. Wanneer dit virus in contact komt met de huid, kan er een wrat ontstaan. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Net zoals voetschimmels, vindt dit virus een warme, vochtige omgeving heel prettig. 

Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een wrat zijn:

  • Een wondje of andere beschadiging van de huid
  • Op blote voeten lopen in gedeelde ruimtes (bijv. het zwembad of gedeelde kleedkamers)
  • Lagere weerstand

Draag dus slippers om jezelf te beschermen tegen schimmels én wratten. Maar zelfs als je trouw slippers draagt, kun je toch nog een wrat krijgen. Als je er toch een krijgt, behandel hem of laat hem behandelen en blijf er zo veel mogelijk van af om ervoor te zorgen dat je het virus niet verder verspreidt.

 

Hoe kan ik een wrat (laten) behandelen?

Veel wratten genezen uit zichzelf, maar vooral voetwratten kunnen erg hardnekkig zijn. Vind je het toch vervelend dat je ze hebt, of gaan ze pijn doen? Bij de drogist kun je makkelijk middeltjes kopen die je kunnen helpen een wrat te verwijderen. Meestal zit daar iets van (salicyl)zuur in. Krijg je daar de wratten niet mee weg? Kies er dan voor om naar de huisarts te gaan om ze te laten aanstippen met vloeibare stikstof.

 

Wat kan een pedicure doen bij wratten?

Wanneer je in de pedicurestoel zit en hij/zij ziet dat er een wrat ontstaan, wordt deze meteen verwijderd. Meestal doet de pedicure dat door het plekje te fresen. Rondom een voetwrat ontstaat meestal aardig wat eelt, wat ze dan ook verwijdert. Ze gaat zogezegd de wrat wegscheppen, waardoor er een kuiltje ontstaat. Pedicures proberen alles zo ver mogelijk weg te halen zonder dat je pijn ervaart. De druk op je voet zal in elk geval afnemen, maar er is nooit een garantie dat je wrat nooit meer terug zal komen.

Leave a reply