4 vragen | Wintervoeten

Het wordt weer kouder buiten. Sommige mensen springen een gat in de lucht, maar anderen zijn er juist helemaal niet blij mee. Met de kou komen ook weer ontzettend koude voeten en andere kleine problemen waar niemand tijdens de winter blij van wordt. Een daarvan is wintervoeten. Het is zo’n kwaaltje dat vrouwen sneller krijgen dan mannen, maar geloof ons maar: iedereen kan er last van krijgen.

Wat zijn wintervoeten?

Wintervoeten of wintertenen ontstaan wanneer het buiten echt lekker koud gaat worden — de eerste klachten ontstaan wanneer de gevoelstemperatuur onder 15 graden komt. Je voeten gaan reageren op de kou en vooral als je wat minder vet op je botten hebt of altijd al koude voeten hebt, ben je vatbaarder voor wintervoeten. Je krijgt misschien kleine blaasjes op of rond je tenen en alles begint onder je sokken te jeuken.

Hoe herken ik de wintervoeten?

  • Een branderig gevoel of jeuk aan je tenen. Sommige mensen ervaren het zelfs als pijn
  • Roodblauwe of paarsblauwe plekken op je voeten of tenen
  • Licht gezwollen voeten of tenen
  • In heel heftige gevallen kunnen er ook blaasjes of wondjes ontstaan door het krabben

Hoe kom ik aan wintervoeten?

Het is niet helemaal duidelijk waar wintervoeten vandaan komen. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat wanneer je in de winter snel koude voeten hebt, dat je dus ook last kunt krijgen van wintervoeten. Daarnaast is een slechte doorbloeding vaak ook een boosdoener. En vergeet je ook niet goed te beschermen tegen de kou.

In principe komt het dus neer op jezelf goed warmhouden. Als je normaal al een koude gesteldheid hebt, is het dus aan te raden om vooral in de koude maanden iets meer aandacht te geven aan je voeten. Lekkere kleedjes, een elektrische deken, wollen sokken en een goed paar pantoffels kunnen al een aardig eind helpen.

Hoe kom ik van dit kwaaltje af?

Het goede nieuws hier is dat de meeste mensen van hun klachten af zijn zodra de temperatuur buiten weer gaat stijgen of wanneer ze hun voeten goed warm weten te houden. Daarnaast is lekkere sokken, een dekentje of zelfs een kort, warm voetenbad aan te raden om je voeten weer een beetje op temperatuur te krijgen. Misschien komt het bij jou neer op het dragen van 2 paar sokken. Het is zo’n kwaaltje wat iedereen weer anders ervaart en dus is het het per persoon lastig om gepast advies te geven. We kunnen je alleen maar aanraden om deze dingen te proberen en een professional te bezoeken wanneer je echt heel erg veel discomfort gaat ervaren.

Leave a reply