4 vragen | Schimmelnagel
Je kent die reclames misschien wel waar vrouwen hun ‘lelijke’ schimmelnagel bedekken en zich ervoor lijken te schamen. Misschien heb jij ook wel zo’n plekje op je nagel en twijfel je of dit kwaad kan. Voordat je die dure producten gaat aanschaffen, is het eerst handig om te kijken waar jij nou precies mee te maken hebt.
Wat is zo’n schimmelnagel?
Een schimmelnagel is een verdikte, brokkelige nagel die geel of bruinig kleurt. Dit komt door een schimmel die in je nagel groeit. Je kent het misschien ook wel als kalknagel, vooral omdat de nagel wat dikker is dan de andere nagels. Vaak is een schimmel daadwerkelijk de oorzaak van zo’n infectie, maar het kan ook komen door ouderdom, een huidziekte als psoriasis of een slechte bloedsomloop. In hee sommige gevallen is er geen achterliggende oorzaak en heb je gewoon domme pech.
Het is gelukkig niets om je voor te schamen. Je bent namelijk helemaal niet alleen als je schimmelnagels hebt. Er wordt geschat dat zo’n 5% van alle Nederlanders een kalknagel heeft, waarvan het grootste deel aan de teennagel. Dit klinkt misschien als heel weinig, maar als we er een rekensommetje op loslaten kunnen we zeggen dat bij 900.000 mensen in Nederland op dit moment een schimmelnagel hebben.
Hoe kom ik dan aan die kalknagel?
Nee dit is natuurlijk geen verkooppraatje.
Schimmelnagels zijn in theorie vrij makkelijk op te lopen. Op je huid zitten op een gegeven moment al een hoop (goede en slechte) schimmels. Je laat ze overal achter als je ergens op je blote voeten loopt. Denk maar aan gedeelde douches op sportclubs, zwembaden, sauna’s, maar ook gewoon je eigen badkamer thuis.
De schimmels die je hier oppikt, kunnen je huid en nagels binnendringen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je meteen een schimmelnagel hebt. De kans wordt wel groter als je ouder bent of een verminderde weerstand of suikerziekte hebt. Ook wanneer je wondjes hebt of langdurig in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt de kans groter dat je een schimmelnagel kweekt.
En hoe herken ik zo’n geïnfecteerde nagel dan?
Een geïnfecteerde nagel ziet er vaak al anders uit dan je ‘gezonde’ nagels. Hij is misschien wat dikker dan de rest, kan gevoeliger aanvoelen of groeit langzamer dan de rest. Vaak is er iets van verkleuring te zien: je nagel kan van wit tot bruin verkleuren. Of de nagel wordt juist broos en er beginnen stukjes af te brokkelen.
Als je twijfelt of jij een schimmelinfectie hebt of je begint het uiterlijk storend te vinden, dan is het aan te raden een afspraak te maken bij de pedicure. Zij kunnen vaak makkelijk zien of er sprake is van een mycosenagel (zo zullen pedicures uw nagel dan noemen).
Hoe kom ik van mijn schimmelnagel af?
Het behandelen van een geïnfecteerde nagel is niet altijd nodig. Als je er geen last van hebt en je stoort je niet bijzonder aan het uiterlijk, dan kun je hem prima onbehandeld laten. Houd er dan wel rekening mee dat je besmettelijk bent voor jezelf en anderen.
Behandelingen zijn niet altijd eenvoudig. Als de schimmel eenmaal een thuis heeft gevonden in je nagel, zal hij als een hardnekkige huurder zijn huis verdedigen. Het komt vaak neer op het slikken van anti-schimmeltabletten of behandelingen via de pedicure. Zij kunnen je tincturen of andere lokale producten aanraden om je nagel mee te behandelen.
Wanneer je een kwetsbare gezondheid hebt is het echter wel aan te raden om je nagel te laten behandelen. De schimmel kan namelijk bestaande problemen verergeren of laat nieuwe problemen ontstaan.
Bij Voetcentrum Dordrecht kunnen we een duidelijke diagnose geven aan de hand van een schimmelonderzoek. Aan de hand van wat schraapsel van jouw nagel kijken we met een microscoop met welke schimmelvariant we te maken hebben en stellen we een behandelplan op. Vraag tijdens het maken van een afspraak naar deze behandeling.
Leave a reply
Leave a reply