4 vragen | Orthese voor de teen

Wanneer je vaak last hebt van je tenen of je krijgt steeds weer een nieuwe likdoorn op dezelfde plek, kan het zijn dat je pedicure je aanraad een orthese te dragen. Een orthese voor je tenen is een handig hulpmiddel waarmee een arts of pedicure de stand van je tenen kan beïnvloeden. De pedicure maakt een orthese van siliconen en plaatst deze tussen, op of onder je tenen. Zo worden ze bijvoorbeeld uit elkaar gehouden en loop je niet meer half op je andere tenen of wordt er juist voor gezorgd dat je tenen niet meer klem zitten tegen je schoen (of zoals bij de ballerina, dat de tenen beschermd worden). Dit hulpmiddel wordt altijd op maat gemaakt, dus hij past altijd!

 

Waar kan ik een orthese voor gebruiken?

Het kan goed zijn dat je veel last hebt van problemen aan je voet. Denk maar aan klachten als likdoorns, (pijnlijke) drukplekken, veel eelt, schaafwonden of zelfs kleine wondjes als resultaat van slecht geknipte nagels. De orthese zet je tenen recht of houdt ze van elkaar af. Je zult merken dat de wrijving tussen je tenen of tenen en schoen zullen verminderen, waardoor je klachten gaan afnemen.

 

Hoe krijg ik zo’n orthese?

Als je last hebt van de bovenstaande klachten, kun je naar een (medisch) pedicure of de huisarts gaan om een orthese aan te vragen. Als je daar dan in de stoel zit, zal de pedicure je vragen je schoen uit te trekken en te laten zien waar je last van hebt. Ook bekijkt ze je schoen even om te controleren of daar geen boosdoeners in zitten. Op basis van jouw klachten wordt er een hulpmiddel gemaakt.

 

Je behandelaar mengt twee soorten siliconen tot een kneedbaar materiaal dat na een aantal minuten uithardt. Hij of zij zal de siliconen tussen je tenen fatsoeneren om zo de juiste vorm te maken die voor jouw klachten zal helpen. Je kunt de orthese in veel gevallen meteen mee naar huis nemen. 

 

Hoe lang duurt het tot de klachten afnemen?

Wanneer je de orthese net in gebruik neemt, kan deze niet heel comfortabel zijn. Geef je voeten even de tijd om te wennen. Begin bijvoorbeeld langzaam met het dragen van je orthese en bouw dit langzaam op. Een beetje spierpijn is heel normaal, maar het mag natuurlijk niet zo zijn dat je last krijgt van blaren of dat er scherpe randjes in je tenen drukken. Je zou er vanuit mogen gaan dat je binnen 1 of 2 weken wel gewend bent. Als dat niet zo is, of je ervaart te veel pijn, ga dan terug naar je behandelaar.

 

Is een orthese permanent?

Nee, een orthese is niet permanent. Het is een hulpstukje dat je zelf tussen of rondom de tenen plaatst. Zo kun je er voor kiezen om de orthese in sommige schoenen wel en in andere schoenen niet te dragen. Het hulpmiddel is dan ook niet bedoeld om de stand van je tenen blijvend te corrigeren. Een orthese is een hulpmiddel dat tijdens het lopen verlichting kan bieden, maar het zal de stand van de tenen niet permanent corrigeren.

Leave a reply