Klompvoet | 4 vragen
Vandaag, 3 juni, is het Wereld Klompvoetdag. Vandaag wordt er meer aandacht gevraagd voor de aangeboren afwijking. Hoewel er ‘slechts’ 200 kinderen per jaar mee geboren worden, is de aandoening wellicht niet bij iedereen even bekend. Daarom geven ook wij graag wat meer informatie over deze handicap.
Wat is een klompvoet?
De naam klompvoet is afgeleid van het Engelse ‘club foot’, waarmee ze aangeven dat de stand van de voet een beetje lijkt op een golfclub. En dat klopt ook wel, want bij een klompvoet ziet de voet er normaal uit, maar zijn de spieren en pezen vanaf de knie onderontwikkeld. Omdat ze strakgespannen staan, staat de voet naar binnen gedraaid. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder.
Een klompvoet is een aangeboren aandoening. In Nederland worden elk jaar zo’n 200 kindjes geboren met deze afwijkende voetstand. Ongeveer de helft van de baby’s heeft maar 1 aangedane voet.
Hoewel deze handicap in het Nederlands klompvoet heet, is de voet geen echte ‘klomp’. Qua anatomie klopt de voet volledig. Alle botten en spieren zijn aanwezig, maar de stand van de voet staat vast. Dat wil zeggen dat de voet niet ‘recht’ gedraaid kan worden. Daarvoor zijn de spieren in de klompvoet te kort.
Hoe weet je of er sprake is van deze aandoening?
Tegenwoordig wordt al snel na de geboorte gecontroleerd hoe o.a. de voeten van een baby ontwikkeld zijn. Een orthopedisch chirurg kan de voeten kort na de geboorte al controleren op een klompvoet. Hoewel de voet ook in een andere houding kan staan door lang in dezelfde positie te hebben gezeten in de baarmoeder, is een klompvoet redelijk eenvoudig vast te stellen. De chirurg zal checken of het voetje ‘recht’ gezet kan worden. Kan dat niet, dan zal er in veel gevallen sprake zijn van een klompvoet.
In enkele gevallen kan het zijn dat een klompvoet niet is behandeld in de kinderjaren. Of dat de klompvoet is ontstaan op latere leeftijd door o.a. ongevallen of letsel aan de zenuwen. In bijna alle gevallen van een volwassen klompvoet is vaak alleen een operatie mogelijk om de voet te corrigeren.
Wat veroorzaakt een klompvoet?
De oorzaak van een klompvoet kan meestal niet achterhaald worden. Wel zijn er een aantal dingen die mee kunnen spelen in de ontwikkeling ervan:
- De baby heeft een liggingsafwijking in de baarmoeder waardoor het voetje klem komt te liggen;
- Erfelijke factoren (een klompvoet kan erfelijk zijn)
- De zenuwvoorziening van de voet wordt verstoord
- Er is een neurologische aandoening (bijvoorbeeld een open ruggetje)
- Er speelt iets anders tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld te weinig vruchtwater)
- Er is sprake van een bindweefselziekte.
Behandeling
Zodra het kindje geboren is, kan er dus iets aan de klompvoet gedaan worden.
De behandeling is al kort na de geboorte mogelijk. Het aangedane been wordt volledig gegipst, van heup tot teen. Elke week wordt het gips vervangen en wordt de voet dus langzaam in een rechte stand gebogen.
Nadat de gipsrondes voltooid zijn, is er een kleine operatie nodig om de achillespees (de pees boven de hiel) langer te maken. Zo krijgt de voet nog meer kans om recht te groeien. De arts zal plaatselijk verdoven en dan een sneetje maken in de enkel. Daarbij wordt de achillespees ingesneden. Binnen 3 weken groeit de pees weer sterk. In die tijd zal er weer gegipst worden.
Zodra de pees is aangegroeid zal de baby een brace krijgen, die ze langere tijd zullen moeten dragen om het voetje goed te laten groeien. Uiteindelijk zal er weinig tot geen ‘klomp’ meer overzijn en zal het kind prima kunnen lopen.
Leave a reply
Leave a reply