4 vragen | Ingegroeide teennagel
Iedereen heeft wel eens last van een ingegroeide teennagel. Het voelt even vervelend, maar gelukkig is het een van de voelkwaaltjes die relatief makkelijk op te lossen is! Ben jij nou een van die ongelooflijke geluksvogels die nog nooit een ingegroeide teennagel hebt gehad, dan zijn we best jaloers op je. Maar zelfs als je ooit eens een ingegroeide teennagel hebt gehad, kan het zijn dat je nog vragen hebt. Wat kan de pedicure bijvoorbeeld voor je doen?
Wat is een ingegroeide teennagel?
Een ingroeiende teennagel is een nagel die vaak verkeerd is afgeknipt. We proberen je geen schuldgevoel aan te praten, maar meestal is dat de hoofdoorzaak. Rondgeknipte teennagels groeien terug de huid in. Meestal gebeurt dit bij je grote teen, maar ook de andere tenen kunnen slachtoffer worden.
Je nagel kruipt dan vaak in de huid van je teen. Hierdoor ontstaat vaak een wondje, waardoor je pijn gaat ervaren. En met dat wondje kunnen weer andere irritante dingen opkomen, zoals viezigheid in de vorm van pus of het mogelijk oplopen van een schimmelnagel Het werkt als het ware als een kettingreactie.
Hoe herken ik een ingroeiende teennagel?
Als je nagel ingroeit, dan merk je dat vaak al snel. Want je teen gaat gevoelig worden of je merkt zelfs al echt pijn. De huid naast je nagel wordt dan rood en opgezet. Als je erop drukt of wanneer je staat of loopt, doet je teen extra pijn. Ook het dragen van schoenen kan vervelend aanvoelen. Het kan ook zijn dat de huid er rood of zelfs geel uitziet. Dit is dan een teken dat er pus aanwezig is.
Een vervelende bijkomstigheid is, wanneer je je ingegroeide teennagel te lang laat zitten zonder er iets aan te doen of je hebt er regelmatig last van, dat je een volgende kwaal kunt krijgen genaamd ‘wild vlees’. Je huid groeit dan in principe waar het niet hoort te groeien of je huid verdikt aanzienlijk.
Een ingroeiende teennagel voorkomen
Een ingegroeide teennagel wordt over het algemeen veroorzaakt door een van deze volgende dingen:
- te strakke schoenen;
- het rond afknippen van je teennagels;
- kromme teennagels, als ze bijvoorbeeld ongelijk zijn afgeknipt of zijn afgebroken;
- het stoten van je grote teen;
- peuteren aan je teennagels;
- zweetvoeten
Zelf kun je gelukkig makkelijk wat doen als je echt een ingegroeide teennagel hebt. Ga absoluut niet de ingegroeide punt van de nagel wegknippen, want dan heb je de kans dat de nagel weer net zo hard ingroeit als de eerste keer. Je kunt het puntje van de nagel proberen zachtjes af te veilen zodat het niet meer zo scherp is. Als je het aandurft kun je proberen een dunne pleister tussen de nagel en je huid te stoppen, maar ga het niet forceren.
Draag in elk geval wijde schoenen of slippers, om de druk op je nagel te verlichten. Komt er pus of bloed uit de ontsteking, dan kun je er natuurlijk een pleister omheen doen.
Wat kan de pedicure toen bij een ingroeiende teennagel?
Durf je het zelf niet aan of heb je liever dat een professional naar je ingegroeide teennagel kijkt, maak dan een afspraak bij een pedicure. Afhankelijk van de ernst van je ingegroeide teennagel, kan de pedicure 2 dingen doen.
De pedicure kan een brug of een watje onder je nagel aanbrengen waardoor de nagel niet meer ingroeit. Het zal even onprettig voelen, maar dit is een makkelijke en effectieve manier om de nagel zo te manipuleren dat hij niet meer ingroeit. Daarnaast kunnen ze meteen kijken of ze iets aan de nagel zelf kunnen doen om het ingroeien te voorkomen.
Een tweede optie is veel drastischer. Als je vaak last hebt van een ingegroeide teennagel of je komt er zelfs niet meer vanaf, kan het zijn dat je in overleg met je huisarts een deel van je nagel laat verwijderen. Je houdt dan een smallere nagel over, maar ingroeien zal hij niet meer doen! Onthoudt dat dit echt de allerlaatste methode is die pedicures zullen aanraden en dat we eerst zullen proberen om je nagel met een beugel te redden.
Leave a reply
Leave a reply