4 vragen | Hielspoor
Heb jij wel eens heel erge pijn onder je voet als je net uit bed komt of wanneer je een tijd lang hebt gezeten? Dan bestaat de kans dat je last hebt van hielspoor. Dit is zo’n voetklacht die je echt liever behandeld ziet, want sommige mensen omschrijven de pijn als vlammend, stekend en heel vervelend. Gelukkig is er wel iets aan te doen!
Wat is hielspoor?
Je voet bestaat uit ontzettend veel pezen, spieren en botjes. Geen verrassing dus dat er een pees recht onder het midden van je voet loopt. Deze pees loopt de hele lengte van je voet en kun je met je vingers voelen als je je voet hol maakt. De peesplaat (het stukje pees dat vast zit aan het bot) wordt tijdens het lopen voortdurend uitgerekt, waardoor het hechtingspunt van de pees onder grote druk komt te staan. De peesplaat kan geïrriteerd raken en ontsteken, waardoor er een stukje verkalking aan het bot ontstaat. Dat stukje verkalking noemen we hielspoor.
Wat zijn de symptomen?
Wanneer je last hebt van hielspoor, dan ervaar je een gemene, felle pijn onder je hiel die kan uitstralen naar de zijkant van je voet.
Hielspoor doet vooral pijn als je vanuit een rustpositie je voeten gaat belasten, dus wanneer je uit bed komt of wanneer je lang hebt gezeten. Wanneer je je voeten relaxt, verkort de peesplaat en verstijft hij een beetje. Gelukkig vermindert de pijn snel als je even in beweging komt, maar hij komt terug als je weer even hebt uitgerust. Sommige mensen ervaren zelfs constant pijn, waardoor lopen ondraaglijk wordt.
Pijn tijdens het lopen
Vooral als je net uit bed komt of als je lang hebt stilgezeten. Als je een stukje loopt, warm je de spieren op en zal de pijn en stijfheid verminderen.
Pijn bij langdurig stilstaan
Sta je veel op je werk en heb je last van hielspoor? Ook dan verstijft de peesplaat. De kans dat je last hebt of krijgt van aanhoudende pijn is dan groot.
Stress
Ook stress kan een grote boosdoener zijn. Als je gestresst bent, kan de peesplaat zich namelijk aanspannen zonder dat je dat wil. Die spanning is duidelijk te voelen aan de onderkant van je voet.
Pijn tijdens het autorijden
Een lange autorit kan heel vervelend zijn voor mensen met hielspoor. Omdat je je voet(en) in een onnatuurlijke houding moet houden, vergroot de spanning op de peesplaat, waardoor je last kan krijgen van meer pijn.
Wat is de oorzaak van hielspoor?
Heb je last van hielspoor, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn af. Het is sowieso handig om goed te bedenken of je de laatste tijd meer hebt gesport, juist minder hebt gesport of misschien heb je blessures gehad?
We zetten alle mogelijke oorzaken van hielspoor even op een rijtje:
- Overpronatie (hierbij zakt je voet naar binnen wanneer je er recht op staat)
- Verkorte achillespees
- Verkorte en stijve kuitspieren
- Langdurig staan op een harde ondergrond
- Overbelasting door wandelen, hardlopen of sporten.
Ik heb hielspoor. Wat kan ik doen tegen de pijn?
Het allerbelangrijkste is rust nemen. De pees is overbelast geraakt en heeft tijd nodig om te herstellen. Daarnaast moet je ook in de gaten houden dat je je voeten in de toekomst niet overbelast om te voorkomen dat de klachten terug komen.
De pijn blijft aanhouden
Bij veel mensen gaat hielspoor na wat rust en het dragen van zooltjes vanzelf weer over. Maar bij sommige mensen blijft de pijn. Voor hen is er een optie om een injectie te laten zetten met corticosteroïden, die de pijn en ontsteking tegen gaat. Als allerlaatste oplossing kun je je aan hielspoor laten opereren.
Beginnende pijn
Dan ben je vast lekker aan het googelen om te kijken waarom je voet zo’n pijn doet. Misschien is het woord ‘hielspoor’ al een paar keer gevallen. Ga bij twijfels het liefste even langs de huisarts zodat hij/zij je een duidelijk antwoord kan geven.
Zelf kun je best iets doen tegen hielspoor, maar houd in je achterhoofd dat wanneer het langere tijd blijft aanhouden, het verstandig is om naar een dokter te gaan:
- Geef je voeten rust. Voor sporters of mensen met een staand beroep kan het een opgave zijn. Loop in elk geval niet op blote voeten en blijf zo veel mogelijk zitten.
- Koelen. Vooral wanneer het buiten warm is kan dit heel lekker voelen. Leg een icepack of een zakje met ijsblokjes tegen de gezwollen hiel.
- Medicijnen. Je kunt natuurlijk paracetamol nemen tegen de pijn en wellicht kan een huisarts je iets zwaarders geven als je er echt heel erg veel last van hebt.
- Oefeningen. Als je langs een fysiotherapeut gaat, geeft hij/zij je wat oefeningen die je thuis kunt doen om de spanning op je pees te verlichten.
Loop je al een tijd met pijn of begint het pas net, het is sowieso handig om te bedenken waardoor je voet overbelast zou kunnen zijn. Loop je bijvoorbeeld hele dagen of sport je juist heel weinig? Wat de oorzaak ook zou kunnen zijn, podologen of huisartsen kunnen je aan de hand hiervan helpen een oplossing te vinden.
Leave a reply
Leave a reply