4 vragen | Hallux Valgus

Als je bij pedicures binnenkomt is er altijd wel een poster op de muur die de Hallux Valgus aankondigt. Maar van zo’n poster worden we vaak als leek niet heel veel wijzer. We schijnen vandaag dus wat extra licht op de voetkwaal. Wat is het en hoe kom je er vanaf?

 

Wat is een hallux valgus?

We hebben nu wel lang genoeg met de term rondgestrooid. Een hallux valgus is een scheefstaande grote teen. Hallux betekent hierin grote teen en Valgus betekent dat de teen in een andere richting staat dan de andere tenen. Hierdoor ontstaat er vaak ook een knobbel onder te teen en kunnen zich andere klachten voordoen. 

 

Hoe herken ik een scheefstaande grote teen?

Er zijn een aantal klachten die het voor geschoolde pedicures snel duidelijk maken dat je last hebt van een hallux valgus. Het kan pijn doen als je je schoenen aanhebt en dan vooral bij die knobbel die onder je grote teen ontstaat. Ook kan je grote teen zo scheef gaan staan dat hij tegen je andere tenen aanduwt of er zelfs overheen gaat liggen. Dat kan blaren en pijn veroorzaken. Maar het kan ook zijn dat je nergens last van hebt en toch een hallux valgus hebt.

 

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Hoe een hallux valgus ontstaat is onbekend. Soms word er wel eens gezegd dat het aan de schoenen ligt, maar dat is helaas niet bewezen. Wat we wel weten is dat er sommige mensen zijn die meer kans hebben een hallux valgus te krijgen:

  • vrouwen; 
  • ouderen;
  • bij mensen waarbij een hallux valgus in de familie zit;
  • bij mensen met een voetafwijking;
  • bij mensen met een te korte achillespees of platvoeten

 

Wat te doen tegen een scheefstaande grote teen?

Gelukkig zijn er een hoop manieren om van klachten af te komen bij een hallux valgus. Draag sowieso schoenen die je goed passen en nergens knellen. Bij vrouwen met een scheve grote teen worden hoge hakken dan ook afgeraden.

 

De pedicure kan je ook al een heel eind helpen in de behandeling. Draag je bijvoorbeeld wel aan schoenen waarin je voet prima de ruimte heeft, dan kan de pedicure of podotherapeut het volgende voor je doen:

 

Steunzolen aanmeten

Doordat de hallux valgus je pijnklachten kan geven, ga je op een andere manier lopen. Hierdoor ervaar je misschien spierpijn of merk je dat de bal van je voet extra gevoelig wordt. Een steunzool kan helpen om de pijn te verlichten. Je voet wordt beter ondersteund en zo kun je dus langer lopen.

Oefentherapie

Heb je zo’n last van kwaaltjes of strakke spieren door dat rare lopen? Dan zijn er oefeningen die een podo- of fysiotherapeut kan laten zien waardoor je dat gevoel in je voet verlicht.

Teenspreiders of ortheses

Een teenspreider of orthese is vooral een fijne optie wanneer je op andere tenen begint te lopen. Gaat je grote teen over je tweede teen heen liggen? Dan kun je met een siliconen orthese de druk verlagen. De teenspreider zorgt ervoor dat de tenen niet meer op elkaar kunnen liggen, waardoor die klachten verdwijnen. En ortheses kunnen in normale schoenen gedragen worden, dus geen dure spullen nodig!

Orthopedische schoenen

Wanneer je goede schoenen draagt maar nog steeds last hebt van klachten, kan een orthopedische schoen verlichting bieden. Tegenwoordig zijn orthopedische schoenen net zo hip en mooi als de schoenen die je bij Van Haren of O’Moda kunt vinden. 

In het uiterste en allerlaatste geval: operatie

Is er niets dat helpt? Dan is de laatste optie mogelijk en valt een hallux valgus te opereren. Bespreek dit altijd met een huisarts en laat je goed informeren.

 

Leave a reply