4 vragen | Eksteroog of likdoorn
Een eksteroog of likdoorn is een van de meest voorkomende voetkwaaltjes naast ingroeiende nagels en hielkloven. Vooral vrouwen die vaak op hakken lopen, of mensen die stevige werkschoenen moeten dragen krijgen al snel last van eksterogen of likdoorns.
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn is een eeltplek op de voet die naar binnen groeit door constante druk. Ze zitten vaak op plekken waar veel druk of wrijving ontstaat. De huid gaat dan meer eelt aanmaken om deze druk beter te kunnen weerstaan. Een likdoorn zit vaak op de zool van je voet, bovenop je tenen, op het puntje van je tenen of zelfs ertussen. Een likdoorn kan erg pijnlijk zijn. Er worden vergelijkingen gemaakt met het gevoel dat er een spijker in je voet zit.
Wat is het verschil tussen een likdoorn of een eksteroog?
In de volksmond zijn een likdoorn en een eksteroog een beetje hetzelfde geworden, maar niks is minder waar.
Bij een likdoorn groeit er een scherpe punt eelt naar binnen. Nu niet schrikken, want het klinkt erger dan het is. Door de constante druk op de voet wordt die extra eeltlaag gekweekt. Maar omdat de druk daardoor niet afneemt, wordt de eeltlaag juist naar binnen geduwd in plaats van naar buiten. Doordat de likdoorn juist inwendig groeit, kunnen er spieren of zenuwen bekneld raken, waardoor je een pijnlijk gevoel krijgt.
Een eksteroog is een ronde eeltschijf die meestal op de buitenkant van je teen groeit. Ook deze ontstaat door constante druk en wrijving, maar hierbij groeit de eeltlaag niet naar binnen. Maar vergis je niet, een eksteroog kan net zoveel pijn veroorzaken als een likdoorn.
Hoe herken ik een likdoorn/eksteroog?
Een likdoorn wordt vaak door pedicures omschreven als een glasachtig geel plekje met een donkere kleur in het midden. Patiënten kennen het vaak sneller als een pijnlijke plek of zelfs bult onder de voet. Vaak is een likdoorn maar millimeters groot en in extreme gevallen zitten ze zelfs diep onder een eeltlaag.
Likdoorns kunnen hard aanvoelen, maar er zijn ook ‘weke’ varianten. Deze zitten vaak tussen de tenen en blijven zacht door de constante druk.
Hoe kom ik er vanaf?
Likdoorns en eksterogen ontstaan wanneer je te smalle schoenen draagt, vaak op hakken loopt of schoenen hebt die eigenlijk te klein zijn. In deze schoenen kunnen je voeten niet natuurlijk liggen omdat ze bekneld worden. Door die beknelling ontstaat de druk en daardoor dus de eeltvorming. De stand van je tenen of voeten kan ook een rol spelen, vooral als je schoeisel netjes past. Een (medisch) pedicure kan tijdens een afspraak je schoenen bekijken en vaststellen waar eventueel het probleem ligt.
De (medisch) pedicure kan een likdoorn vakkundig verwijderen door deze met frees uit te hollen. Dat wil zeggen dat ze met een kleine machine, een beetje zoals een boor, te werk gaat om de likdoorn te verwijderen. Dan zal ook gelijk de pijn afnemen en ben je van de likdoorn af.
Eksterogen verwijderen doen ze op dezelfde manier. De pedicure zal het overtollige eelt zo goed en ver mogelijk verwijderen en je adviezen geven over hoe je de druk op je voeten kunt verminderen.
Leave a reply
Leave a reply