4 vragen | Blaren

Je kent het wel: Het is warm, je hebt nieuwe schoenen aan en ineens krijg je last van je enkel. Oh nee, een blaar! Vooral bij schoenen inlopen kun je ineens last krijgen van blaren. Maar wat is een blaar en moet ik die nou doorprikken of niet? Wij hebben het antwoord!

 

Wat is een blaar?

Blaren zijn vochtophopingen in de bovenste laag van je huid. Meestal zit er helder vocht in, maar wanneer je last hebt van een bloedblaar (de naam zegt het al) zit er bloed in. Vaak ontstaat een blaar op een plek op de voet waar veel wrijving bestaat, zoals rondom je enkels of op de teen. Die ontstaan bij krappe of nieuwe schoenen, waarbij je voeten dus extra schuren tegen je schoen. Je huid wordt eerst rood en geïrriteerd, waarna een vochtophoping ontstaat en je dus een blaar krijgt!

 

Welke soort blaar heb ik?

Niet elke blaar is hetzelfde. Een blaar kan namelijk door verschillende oorzaken ontstaan:

  1. Een wrijvingsblaar is de meest voorkomende en ook degene die we hierboven hebben beschreven. Die vochtophoping die ontstaat door wrijving tussen je huid en schoenen.
  2. Een brandblaar is een blaar die ontstaat bij een tweedegraads brandwond. Deze heb je over het algemeen niet op je voeten.
  3. Een contactblaar ontstaat wanneer je met irriterende stoffen in contact bent gekomen, zoals de blaasjes van een brandnetel of een berenklauw.

 

Hoe behandel ik mijn blaren?

We vallen even met de deur in huis: bij voorkeur prik je je blaren niet door, maakt niet uit welke blaar je hebt. De blaar droogt vanzelf weer in, gaat minder pijn doen en je voorkomt het risico op een infectie. 

Maar weet je zeker dat je een wrijvingsblaar hebt die constant pijn veroorzaakt of op zo’n moeilijke plek zit dat hij kan barsten, dan kun je hem voorzichtig doorprikken.

  1. Ontsmet je huid en de naald die je gebruikt goed. Er zitten namelijk een hoop bacteriën op je voeten die een infectie kunnen veroorzaken.
  2. Prik 2 kleine gaatjes in de zijkant van je wrijvingsblaar door met een schone, steriele naald evenwijdig aan je huid te prikken, zodat je niet tè diep prikt.
  3. Druk de blaar helemaal leeg met een schoon doekje of watje en laat je blaar zo veel mogelijk drogen.
  4. Mocht je geen tijd hebben om je huid te laten drogen, dek je blaar dan af met een steriel gaasje.
  5. Laat vooral de losse huid op je blaar zitten! Als je de huid afknipt of aftrekt, heb je een open wond en dat willen we juist voorkomen.

 

Hoe voorkom ik blaren?

Blaren kun je makkelijk voorkomen door blarenpleisters te plakken nog voordat je blaren krijgt. Je merkt vanzelf waar je schoenen knellen en daar kun je dan zo’n mooie dikke pleister op plakken om jezelf van pijn te beschermen.

 

Ook kun je allerlei trucjes proberen die je online kunt vinden, zoals je schoenen uitrekken met 2 dikke paar sportsokken of je schoenen oprekken met ijs. Of deze werken, dat moet je zelf ervaren. Alle voeten en schoenen zijn immers anders!

Leave a reply