4 vragen | Artrose in de middenvoet

Wanneer je aan artrose denkt, denk je misschien aan een kwaaltje dat vooral oudere mensen treft. Maar niets is minder waar. Artrose kan mensen van vele leeftijden treffen, van tieners tot daadwerkelijk senioren. Dit kwaaltje kan in veel gewrichten voorkomen, maar vandaag belichten we –uiteraard– wat er gebeurt wanneer je last hebt van artrose in je middenvoet.

Wat is artrose precies?

Het is een aandoening waarbij de kwaliteit van je kraakbeen tussen de botten achteruit gaat. En dat kraakbeen zorgt er juist voor dat je botten soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij artrose verzacht en verdwijnt het kraakbeen soms helemaal, waardoor de gewrichten van vorm kunnen veranderen. Wanneer dit in de middenvoet gebeurt, zit er dus minder bescherming tussen al die kleine botjes in je  voet. En het vervelende aan artrose is helaas dat dit een progressieve aandoening is. We kunnen dit dus helaas niet genezen (en dat geldt voor artrose in elk gewricht, want het kan vrijwel overal in het lichaam voorkomen).

Hoe weet ik of ik hier last van heb?

Wanneer je last hebt van artrose in je middenvoet is er vaak een bobbel te zien boven op de voet, op de wreef dus. Vaak ervaren patiënten stekende pijn, vooral wanneer er bewogen wordt na rust. Deze zogenaamde opstartklachten zijn vaak herkenbaar wanneer je uit bed stapt of opstaat na een tijd gezeten te hebben. De voet kan dan heel stijf voelen en er zit een stekende pijn in het midden van de voet. Sommige mensen merken dat de pijn zelfs erger wordt wanneer er lang gelopen wordt, trappen worden genomen of wanneer er wordt gehurkt.

Wat veroorzaakt artrose in de middenvoet?

Wat jammer is aan deze voetkwaal is dat er vaak geen directe oorzaak is. Het ontwikkelen van artrose is bij iedereen anders (sommige mensen hebben er nooit last van, sommige mensen al in hun tienerjaren).
Mogelijke oorzaken voor artrose in de middenvoet zijn:

  • Afwijkende voetfunctie
  • een ongeval waarbij voetletsel zoals een breuk is ontstaan
  • Vaak lopen op hoge hakken
  • Reuma
  • Sporten waarbij je veel moet springen
  • Standafwijking van de voet

Wat kan ik doen bij deze voetkwaal?

Hoewel het lichaam veel kan, kan het helaas geen kraakbeen herstellen. Wanneer je dus last hebt van artrose in je middenvoet zal dit na verloop van tijd alleen maar erger worden. Wel is er een lichtpuntje, want je kan de pijn in je voet(en) zo veel mogelijk verlichten. Door schoenen met een stevige zool te dragen en regelmatig rust te houden kun je de pijn al aanzienlijk verminderen.

Helpt dit niet (meer), dan is het verstandig een afspraak te maken bij een podotherapeut. Samen gaan jullie kijken naar hoe de voet eraan toe is en wat er te doen valt om je zo veel mogelijk verlichting te bieden tijdens het lopen. Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het verminderen van je pijnklachten en het zo mogelijk remmen van de artrosevorming.

Ook kan het zijn dat de podotherapeut zooltjes aanraad om de stand van de voet en/of knie te beïnvloeden. Deze zolen ondersteunen het beschadigde gewricht, waardoor je langer kunt lopen zonder die vervelende stekende pijn. Wanneer zooltjes ook niet meer werken, bestaat de optie nog om orthopedische (zogezegd, aangepaste) schoenen aan te meten.

Leave a reply