4 tips bij zweetvoeten

Nu het buiten weer warmer wordt, merk je misschien wel dat je last begint te krijgen van zweetvoeten. Dichte schoenen en hoge temperaturen kweken al snel de vervelende geur die je neus binnendringt wanneer je aan het eind van de dag je schoenen uittrekt. Het is volkomen normaal, maar wat als je er vanaf wilt? Dan hebben wij vandaag een aantal tips die je kunt proberen!

 

Hoe krijg ik die zweetvoeten?

In je voet zitten meer dan 250.000 zweetklieren die per dag ongeveer 0.25 liter(!) vocht per dag produceren. De vervelende geur wordt daarentegen niet veroorzaakt door het zweet. Zweet op zichzelf is geurloos. Het zijn juist de bacteriën die op je voeten leven die de zweetvoetengeur veroorzaken wanneer ze in contact komen met die bacteriën. 

Zweetvoeten kunnen absoluut geen kwaad, maar kunnen als vervelend worden ervaren. Een nadeel van zweetvoeten is dat wanneer je het te lang onverzorgd laat, dit op lange termijn kan leiden tot klachten als voetschimmels of schimmelnagels. Deze kwaaltjes houden van de warme, vochtige omstandigheden die de zweetvoeten creëren.

Zweetvoeten kunnen veroorzaakt worden door een groot aantal oorzaken. De bekendste zijn dichte, slecht ventilerende schoenen en sokken of een warme gesteldheid. Het kan ook liggen aan overgewicht, menopauze, medicatiegebruik of een verhoogde schildklierwerking.

Maar vergeet ook niet dat sporten, nervositeit en een zomerse temperatuur kunnen zorgen voor een vervelende geur!

 

Hoe kom ik van die zweetgeur af?

Schoonmaken

Sowieso is het belangrijk om je voeten regelmatig schoon te maken. Elke avond even wassen met lauwwarm water en daarna goed afdrogen kan al heel erg helpen. Als je zeep wilt gebruiken, kies dan niet voor je favoriete douchegel maar pak een antibacteriële zeep. Scrub ook goed tussen je tenen, zodat je alle dode huidcellen verwijdert en alle bacteriën doodt. Na het wassen en drogen kun je je voeten verzorgen met bijvoorbeeld een voedende crème of bacterie- of schimmeldodende middelen.

 

Voetenbaden

Als je geen last hebt van andere voetkwalen (zoals een slechte bloedsomloop of diepe kloven) kunnen wisselbaden helpen. Bij wisselbaden dip je je voeten om beurten in warm en koud water. Houd je voeten om te beginnen 2-3 minuten in een warm bad en dan 2-3 seconden in een koud bad, daarna ga je weer terug naar warm. Houd de temperatuur van het warme bad hoogstens handwarm en doe niet meer dan 3 rondes, anders nodig je andere kwaaltjes uit.

 

Sokken

Sokken gemaakt van synthetische materialen zoals polyester zorgen ervoor dat je voeten niet goed kunnen ademen. Kies daarom liever sokken van katoen of wol en draag elke dag een nieuw, schoon paar. Mocht je heel erg last hebben van zweetvoeten of de geur daarvan, dan kun je meerdere keren per dag schone sokken aantrekken. Vergeet je sokken niet op hoge temperaturen te wassen zodat alle bacteriën gedood worden.

 

Schoenen en steunzolen

Probeer bij het kiezen van nieuwe schoenen te letten op goed ventilerende materialen. Synthetische materialen (net zoals bij de sokken) ventileren minder en nodigen een vochtige en warme omgeving dus juist uit. Wissel dagelijks van schoenen en laat ze het liefst 24 uur drogen. Haal daarbij je steunzolen na het dragen uit je schoenen zodat deze ook goed kunnen drogen. Vervang ze tijdig of laat ze op tijd controleren op slijtage. Eens per jaar controleren op slijtage is gebruikelijk.

 

Wat je verder nog zou kunnen proberen, is:

  • Inlegzolen. Sommige inlegzolen absorberen vocht en geven je voeten meer kans om te ademen.
  • Voetendeodorant. Dit is een speciale, vaak antibacteriële, spray die je rechtstreeks op je voeten spuit om de zweetgeur te voorkomen.
  • Voetencrème. Naast de voetdeo is er ook een anti-transpirant crème. Deze doet bijna hetzelfde als de deodorant, want hij reduceert de onaangename geur en reguleert de zweetproductie. Is dat eens mooi meegenomen!

 

Heb je dit alles al geprobeerd maar heeft niets voor verlichting gezorgd? Dan is het een goed idee om even bij je huisarts of medische pedicure aan te kloppen. Wellicht is er een andere oorzaak voor jouw zweetvoeten.

Leave a reply